Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές απορρίπτουν προτάσεις της ΕΕ για το νέο backstop

Με κατηγορίες περί «ασέβειας» απορρίφθηκε από ευρωσκεπτικιστές Βρετανούς βουλευτές η πρόταση της ΕΕ για τις αλλαγές στους όρους του backstop, όπως την αποκάλυψε μέσω Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν ανέφερε με αναρτήσεις του ότι η ΕΕ αποδέχεται τη μονομερή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το «Κοινό Τελωνειακό Έδαφος», δηλαδή την τελωνειακή ένωση που προβλέπει το backstop ως έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο κ. Μπαρνιέ πρόσθεσε όμως ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του backstop πρέπει να διατηρηθούν. Αυτό σημαίνει συμμόρφωση της Βόρειας Ιρλανδίας, μόνης από το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, με κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται κανονιστικά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένως αποκλείσει ως ντε φάκτο διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντιδρώντας ο αναπληρωτής ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας Νάιτζελ Ντοντς χαρακτήρισε την προσφορά της ΕΕ ως «ούτε ρεαλιστική ούτε λογική».

Πρόσθεσε: «Η πρόταση δε σέβεται τη συνταγματική και οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως έχει πει η πρωθυπουργός, κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα μπορούσε να συνυπογράψει μια διευθέτηση που αποσπά τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι δέκα βουλευτές του DUP στο Γουέστμινστερ εξασφαλίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία για την Τερέζα Μέι παρέχοντας ψήφο ανοχής.

Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ σχολίασε ότι με τρεις εβδομάδες να απομένουν έως την ημέρα του Brexit, «δεν είναι ώρα να αναμασούσε παλιά επιχειρήματα».

Άλλος ευρωσκεπτικιστής βουλευτής δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ «περνά για ανόητους» τους Βρετανούς βουλευτές, επισημαίνοντας ότι η πρόταση περιγράφει σαφώς τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ έχει προτείνει στο Λονδίνο μία «νομικά δεσμευτική ερμηνεία» της συμφωνίας του Brexit. Αυτή θα τονίζει το δικαίωμα της επιτροπής διαιτησίας, η οποία προβλέπεται στη συμφωνία του Brexit να κρίνει υπέρ του τερματισμού του backstop σε περίπτωση που η ΕΕ δεν καταβάλλει «βέλτιστες προσπάθειες» για μια λύση που θα αντικαθιστά το backstop.

Η ΕΕ προτείνει επίσης να δοθεί που νομική ισχύ στις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί ότι το backstop θα είναι προσωρινό, εφόσον χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν στη συμφωνία του Brexit θα τεθούν στην κρίση των βουλευτών σε ψηφοφορία την προσεχή Τρίτη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο