Έκκληση προς βουλευτές-ΕΕ από τη Μέι για να περάσει η συμφωνία του Brexit

Την υπερψήφιση της συμφωνίας του Brexit ζήτησε από Brexiteers και Remainers βουλευτές η Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι οι πολίτες θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και ότι μια συμφωνία θα τόνωνε την οικονομία. Μιλούσε σε ακροατήριο εργαζομένων στο Γκρίμσμπι, πόλη που είχε ταχθεί συντριπτικά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα.

Προς τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές είπε ότι αν δεν περάσει η συμφωνία στην ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης, τότε ίσως η χώρα να μη βγει ποτέ από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι μια απόφαση για πιθανή αναβολή της εξόδου από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «μαλακό» Brexit, με ελευθερία μετακινήσεων, αδυναμία σύναψης νέων εμπορικών συμφωνιών και διατήρηση μεγάλων πληρωμών προς τις Βρυξέλλες, ακόμα και σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Προς τους ευρωπαϊστές βουλευτές είπε ότι η καταψήφιση της συμφωνίας θα παράτεινε την αβεβαιότητα και η ανατροπή του Brexitθα συνιστούσε πολιτική αποτυχία και θα προξενούσε «βαθιά ζημιά» στην πίστη  των πολιτών στη δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι έχει δεσμευθεί πως μετά από το Brexit θα διατηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπει η ΕΕ και ότι η Βρετανία θα αποδέχεται όποιες αναβαθμίσεις σε αυτά συμφωνούν οι Βρυξέλλες.

Στρεφόμενη προς τους Ευρωπαίους είπε ότι ένα ομαλό Brexit είναι προς το συμφέρον αμφότερων των πλευρών.

Όπως σημείωσε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες της λένε ότι ο χρόνος τελειώνει. «Το μήνυμά μου προς αυτούς είναι ότι τώρα είναι η ώρα να δράσουν», απάντησε η κα Μέι, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «χρειάζεται μόνο μία ακόμα ώθηση» για να την εγκρίνουν οι Βρετανοί βουλευτές.

«Αν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, τίποτα δεν είναι βέβαιο. Θα γινόταν σε μια στιγμή κρίσης», είπε επίσης η Τερέζα Μέι.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο