Brexit: Την Τρίτη η νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Επιβεβαιώθηκε από την επικεφαλής σχεδιασμού των κυβερνητικών εργασιών στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν την Τρίτη επί της τροποποιημένης συμφωνίας του Brexit που θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός Μέι.

Η Άντρια Λέντσομ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα δώσει και τις λεπτομέρειες για τις δύο προαναγγελθείσες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν εφόσον η συμφωνία απορριφθεί.

Αρχικά οι βουλευτές θα ψηφίσουν για το εάν θέλουν ή όχι έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αν απορρίψουν το ‘no deal’, τότε θα κληθούν να ψηφίσουν επί πρότασης παράτασης της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Η κα Μέι είχε πει ότι η ψηφοφορία για το no deal θα γινόταν την Τετάρτη και εκείνη για την αναβολή του Brexit την Πέμπτη, αλλά πληροφορίες που απομένει να επιβεβαιωθούν αναφέρουν πως ίσως και οι δύο ψηφοφορίες γίνουν την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit με τις Βρυξέλλες επιδιώκοντας ιδανικά αλλαγές στο λεγόμενο ‘backstop’ για τα ιρλανδικά σύνορα, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έτσι ώστε να υπάρξει τροποποίηση στη μέχρι τώρα συμφωνία του Brexit.

Απέφυγε, πάντως, να επιβεβαιώσει ότι το Λονδίνο συνεχίζει να διεκδικεί άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης που περιέχει τις πρόνοιες για το backstop. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δε δέχονται αλλαγές στο κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, όπως επιθυμούν οι ευρωσκεπτικιστές στο Λονδίνο.

Ο κ. Κοξ απάντησε σε σχετικό ερώτημα βουλευτή ότι «είναι κυβερνητική πολιτική να επιτευχθεί η αναγκαία αλλαγή στο backstop η οποία θα με κάνει να αλλάξω τη γνωμοδότησή μου», χωρίς να αναφέρει σε τι πρέπει να συνίσταται αυτή η αλλαγή.

Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι θα δημοσιεύσει τη νέα γνωμοδότησή του επί του κατά πόσο η τροποποιημένη συμφωνία εγγυάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα μείνει παγιδευμένο επ’ αορίστω σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, όπως προβλέπει το backstop.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα κατάθεσης αίτησης για απόκτηση καθεστώτος «εγκατεστημένου κατοίκου» που αφορά Ευρωπαίους κατοίκους του Ην. Βασιλείου θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις 30 Μαρτίου.

Η αίτηση πρέπει να κατατεθεί από όποιον πολίτη της ΕΕ θέλει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Στο πειραματικό στάδιο της διαδικασίας αίτηση κατέθεσαν πάνω από 150.000 ενδιαφερόμενοι.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο