Γάζα: Υπέκυψε 15χρονος Παλαιστίνιος που δέχτηκε ισραηλινά πυρά

Υπέκυψε στα τραύματά του ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με ισραηλινούς στρατιώτες ανατολικά της πόλης της Γάζας, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ο Σάιφ Αμπού Ζαΐντ πέθανε σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα.

Ο Αμπού Ζαΐντ ήταν ένας από τους πέντε Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν από σφαίρες το βράδυ της Τετάρτης, όταν ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα ανάμεσα στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας και το Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους.

Τουλάχιστον 252 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι τουλάχιστον 26.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες από τον θύλακα. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Πρόσφατα, επιτροπή έρευνας του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο περί ενδεχόμενης διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στην αντίδραση των ισραηλινών αρχών στις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης που βαπτίστηκε «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς τη «μεροληπτική».