Ευρωβουλή: «Πράσινο φως» στον ενταξιακό διάλογο Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας

Μετά την επιτόπια επίσκεψή τους, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν ότι οι δύο χώρες έχουν επιδείξει αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ.

Το 2019 είναι κρίσιμη χρονιά για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς τον Ιούνιο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν αν οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσής και στις δύο χώρες από τις 27 Φεβρουαρίου ως τη 1 Μαρτίου.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της οποίας ηγήθηκε ο Tunne Kelam (ΕΛΚ, Εσθονία) τόνισε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες και ότι είναι καίριας σημασίας οι χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μεταρρυθμίσεων, να αναγνωρίσουν τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για φέτος.

Ταυτόχρονα, η αποστολή καλεί τις δύο χώρες να μη σπαταλήσουν χρόνο και να παραμείνουν συγκεντρωμένες στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την οικονομία, το κράτος δικαίου και τη δημόσια διοίκηση. Η προσήλωση στις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες θα είναι μεγάλης σημασίας στο δρόμο για την πιθανή ένταξή τους στην ΕΕ, σχολίασαν οι ευρωβουλευτές.

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν και οι δύο προετοιμαστεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η έλλειψη συναίνεσης για την ευρωπαϊκή ενοποίηση θέτει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Παρότι έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι εσωτερικοί πολιτικοί διαξιφισμοί θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία» δήλωσε ο πρόεδρος της αποστολής κ. Kelam.

Οι ευρωβουλευτές ωστόσο επανέλαβαν την ξεκάθαρη στήριξή τους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2019. «Προσδοκούμε την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών στο Συμβούλιο» είπε ο κ. Kelam.

Σχολιάζοντας τον επόμενο γύρο του Διαλόγου Jean Monnet που έχει ως στόχο την αναθεώρηση του κανονισμού του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας (Σομπράνιε) ο κ. Kelam δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, επιβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματός του στη διαδικασία μεταξύ του ΕΚ και της Σομπράνιε, η οποία είναι μια κρίσιμη πρωτοβουλία για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία της αναμενόμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο».