Τουρκία: Ο διχασμός της κοινωνίας ως εκλογικό όπλο του Ερντογάν

Την περασμένη Τρίτη, με ένα tweet που έστειλε αργά το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, φρόντισε να πάρει φωτιά το διαδίκτυο. Ανέφερε ότι οι υποστηρικτές του κόμματός του AKP είναι οι αγνοί πατριώτες που αγαπούν την χώρα τους, ενώ οι υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος MHP είναι υποστηρικτές μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τέτοιους εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι όμως η πρώτη φορά που προβαίνει σε μια τέτοια σύγκριση και που για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε το twitter προσδίδοντας μια νέα διάσταση στον προεκλογικό αγώνα.

Στην Τουρκία διεξάγονται δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Το κόμμα του προσπάθησε ήδη την περίοδο που πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 να αποδείξει πόσο πολύ νοιάζεται τη χώρα ενώ οι αντίπαλοι του δεν θέλουν παρά το κακό της χώρας. Οι «κακοί» κατά κανόνα είναι οι Γιουλενιστές, οι οπαδοί δηλαδή του Γκιουλέν, ο οποίος ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά οι οπαδοί του PKK.

TA?rkei PrA¤sident Erdogan Wahlkampfveranstaltung in Ordu

«Εμπρηστικά» σχόλια του Ερντογάν


O Ερντογάν δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει τους οπαδούς του θεματοφύλακες του δικαίου και τους αντιπάλους του ψεύτες που δυσφημίζουν το έργο του.

Όταν πάντως ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε να είναι υπερκομματικός και Πρόεδρος όλων των πολιτών της χώρας. Σύμφωνα όμως με πολιτικούς αναλυτές οι δηλώσεις του δεν οδηγούν παρά στην πόλωση και το διχασμό της κοινωνίας. Πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως η Μεράλ Αξενέρ, πρόεδρος του κόμματος ΙΥΙ, θεωρεί απαράδεκτες τέτοιου είδους διχαστικές δηλώσεις και εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με τον Οσμάν Τσαν, πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος του ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρόεδρος συμπεριφέρεται νομότυπα και μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Κατά την άποψή του ο Ερντογάν είναι αυτός που ορίζει την πολιτική του κόμματός του και για αυτό το λόγο επιτρέπεται να συμπεριφέρεται με τρόπο κομματικό και όχι υπεροκομματικό.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Κεμάλ Οτζιγκιράζ τα εμπρηστικά σχόλια του Ερντογάν βρίσκουν αντίθετους και οπαδούς του κόμματός του. Στόχος πάντως του Τούρκου πρόεδρου είναι μέσα από την όξυνση να αποτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους να εκλέξουν κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο τέλος Μαρτίου θα φανεί εάν η τακτική του ήταν σωστή.
Πηγή: Πηγή: DW - Τούνκα Εγκρετέν/ Μαρία Ρηγούτσου