Εκλογές στην Εσθονία: Νίκη για κεντροδεξιά αντιπολίτευση, άνοδος ακροδεξιάς

Το οικονομικά φιλελεύθερο Κόμμα της Μεταρρύθμισης κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Εσθονία, που όμως ταυτόχρονα σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς, κατά τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η Μεταρρύθμιση, υπό την πρώην ευρωβουλεύτρια Κάγια Κάλας, συγκέντρωσε σχεδόν το 29% των ψήφων κι αναμένεται να καταλάβει 34 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, ήτοι τέσσερις περισσότερες από όσες κατέχει στην απερχόμενη Βουλή.

Το Κόμμα του Κέντρου, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας, κατατάσσεται δεύτερο με 23% των ψήφων και θα καταλάβει 26 έδρες (-1). Ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της EKRE έδρεψε μεγάλα κέρδη, αφού συγκέντρωσε το 17,8% των ψήφων και θα καταλάβει 19 έδρες (+12) στην επόμενη εσθονική εθνική αντιπροσωπεία.  

Το συντηρητικό κόμμα Isamaa (ή Pro Patria), και ο Σοσιαλδημοκράτες, εταίροι του Ράτας στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχασε και μαθηματικά την πλειοψηφία της.

Η ανάδειξη στην τρίτη θέση του ακροδεξιού EKRE συνάδει με την τάση της ανόδου ευρωσκεπτικιστικών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 63,1%.

Θα πρέπει πλέον να αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης συμμαχιών για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, η έκβαση της οποίας χαρακτηρίζεται πάντως αβέβαιη.

Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο το ότι το EKRE δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση, αφού τόσο η Μεταρρύθμιση όσο και το Κέντρο είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας ήδη προεκλογικά. Η Κάλας, η οποία οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στο αξίωμα της πρωθυπουργού της Εσθονίας, το επανέλαβε αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

«Κρατάμε όλες τις επιλογές για (να συμπηχθεί) συνασπισμός πάνω στο τραπέζι, πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά», ανέφερε η Κάγια Κάλας.

«Οι διαπραγματεύσεις τώρα θα αρχίσουν», πρόσθεσε η πολιτικός, 41 ετών, το φίλα προσκείμενο στον επιχειρηματικό κόσμο κόμμα της οποίας υποσχόταν μεταξύ άλλων στην προεκλογική εκστρατεία να αυξήσει το ποσό του αφορολόγητου μηνιαίου εισοδήματος.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ