Στους δρόμους για 16ο Σάββατο τα κίτρινα γιλέκα. Συγκρούσεις και επεισόδια

Περίπου 40.000 «κίτρινα γιλέκα», σύμφωνα με τις αρχές, διαδήλωσαν σήμερα σε ολόκληρη τη Γαλλία, στο 16ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ επεισόδια ξέσπασαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο Παρίσι, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια πορεία 12 χιλιομέτρων, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδήλωση διεξήχθη σε ειρηνικό κλίμα, αν και η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών στο λεωφόρο Σανζ Ελιζέ. Ένας άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο, στο περιθώριο της πορείας, "πιθανόν" από LBD (εκτοξευτήρας αμυντικών σφαιρών), σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, με την αστυνομία να ξεκινά εσωτερική έρευνα για το περιστατικό. Επιπλέον, προχώρησε σε 33 προσαγωγές.

Το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε 39.300 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, οι 4000 εκ των οποίων στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη Λιόν, όπου διαδήλωσαν περισσότερα από 2000 κίτρινα γιλέκα, επικράτησε ένταση στην πλατεία Bellecour, στο κέντρο της πόλης, όταν το πλήθος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να περάσει σε έναν εμπορικό δρόμο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και των αστυνομικών και σε άλλα σημεία της πόλης.

Και στην κινητοποίηση στη Ντιζόν με τη συμμετοχή 800 ανθρώπων σημειώθηκαν ταραχές.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Νίκαια, το Στρασβούργο, τη Λιλ, όπου επίσης ξέσπασαν επεισόδια. Στη Ναντ, όπου η νομαρχία έκανε λόγο για πρόκληση σοβαρών ζημιών από τους διαδηλωτές, ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ορισμένοι από το πλήθος πέταξαν πλαστικά μπουκάλια, που περιείχαν οξύ, εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Σε αρκετές χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των διαδηλωτών στο Μπορντό, όπου εισέβαλαν, και παρέμειναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην Τουλούζη, όπου το εβδομαδιαίο ραντεβού διαμαρτυρίας ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Λοϊκ Προυντόμ κατήγγειλε ότι αστυνομικοί τον χτύπησαν με τα γκλομπ τους, την ώρα που αποχωρούσε από την πορεία. Σύμφωνα με τη νομαρχία, η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές μεταξύ άλλων για «φθορές σε δημόσια περιουσία».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ