Κλείσιμο

Στήριξη της συμφωνίας του Brexit υπό μια προϋπόθεση εξετάζουν οι Εργατικοί

Μία βουλευτική τροπολογία που θα επιτρέψει την υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της νέας συμφωνίας του Brexit, με τον όρο όμως ότι στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί και σε δημοψήφισμα, φέρεται να εξετάζει το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian που επικαλείται «πολλαπλές» κομματικές πηγές, αναφέρει πως η ηγεσία των Εργατικών είναι διατεθειμένη να δώσει εντολή για αποχή των βουλευτών του κόμματος από την ψηφοφορία επί της νέας συμφωνίας που θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός Μέι. Η ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 12 Μαρτίου. 

Ως «αντάλλαγμα» για αυτή την αποχή από την ψηφοφορία, που θεωρητικά θα επιτρέψει την υπερψήφιση της συμφωνίας, οι Εργατικοί θα ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον έχουν ήδη συντάξει μία τροπολογία ενόψει της 12ης Μαρτίου, που παρείχε υπό όρους στήριξη στη συμφωνία του Brexit.

Σε συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο, η τροπολογία αυτή είναι σε διαδικασία επανασύνταξης, ώστε να τονίζει ότι το κοινοβούλιο «επιφυλάσσεται» για τη στήριξή του μέχρι η συμφωνία να τεθεί στην κρίση του λαού και να εγκριθεί.

Ο κ. Κάιλ δηλώνει στην εφημερίδα ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μια τέτοια τροπολογία θα έχει την αναγκαία στήριξη από τους βουλευτές αν τεθεί προς ψήφιση. «Καλύπτει όλα τα απαραίτητα σημεία και είναι η μοναδική αξιόπιστη πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο Εργατικός βουλευτής.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο