Οκτώ τόνοι χρυσού εξαφανίστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας

Τουλάχιστον 8 τόνοι χρυσού αφαιρέθηκαν από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σε μία ακόμα ένδειξη πως το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επιζητά να αγοράσει «σκληρό» συνάλλαγμα εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων.

Το χρυσάφι μεταφέρθηκε με κυβερνητικά οχήματα μεταξύ της προηγούμενης Τετάρτης και Παρασκευής, ενώ απουσίαζαν οι φύλακες και ο διοικητής της τράπεζας απουσίαζε σε ταξίδι στο εξωτερικό, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές και βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι σαφές πού στάλθηκε ή πωλήθηκε ο χρυσός. Ο βουλευτής, Άνχελ Αλβαράδο, υποστήριξε πως πρόθεση του Καράκας είναι να πουλήσει το πολύτιμο μέταλλο παράνομα στο εξωτερικό.

Τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters έχουν στο παρελθόν μεταδώσει πως πέρυσι η Βενεζουέλα μετέφερε δεκάδες τόνους χρυσού στην Τουρκία. Ειδικά το ρεπορτάζ του Bloomberg ανέφερε πως μεγάλες αγορές έγιναν από μία νεότευκτη τουρκική εταιρεία που διαθέτει πολύ μικρή κεφαλαιακή βάση.

Δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, η πώληση χρυσού είναι εναλλακτική λύση για την απόκτηση ξένου συναλλάγματος, που επιτρέπει στο Καράκας να αγοράζει είδη πρώτης ανάγκης στις διεθνείς αγορές.

Τα αποθέματα ωστόσο είναι περιορισμένα, με το Reuters να μεταδίδει ότι το 2018 είχαν απομείνει 140 τόνοι στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 75 ετών.

Περισσότερες από 50 χώρες αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο. Ο κ. Μαδούρο παραμένει στην εξουσία και στηρίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr