Το αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει με νομοσχέδιο νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Το αμερικανικό Κογκρέσο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019» (DASKA), ενώ συντάκτες του είναι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ, Κόρι Γκάρντερ και οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντες, Μπεν Κάρντιν και Τζιν Σάχιν.

Το νέο νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου που είχαν καταθέσει οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Ρόμπερτ Μενέντες τον Αύγουστο του 2018, το οποίο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, με την διαφορά ότι προτείνει ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν:

-να απαγορευθεί στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύουν στην έκδοση νέων ρωσικών ομολόγων

-να επιβληθούν κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες, «οι οποίες συμβάλλουν σε παρεμβάσεις στις εκλογές ξένων κρατών»

- να απαγορευθεί σε Αμερικανούς επενδυτές να επενδύουν σε έργα που αφορούν την εξόρυξη πετρελαίου στην Ρωσία

- να επιβληθούν κυρώσεις σε όλα τα ξένα ενεργειακά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ρωσικές κρατικές εταιρείες, όπως και σε έργα που σχετίζονται με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτός της ρωσικής επικράτειας στα οποία συμμετέχουν ρωσικές εταιρείες
- να επιβληθούν κυρώσεις σε 24 πράκτορες της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), οι οποίοι έχουν εμπλακεί όπως θεωρούν οι ΗΠΑ στην διένεξη με την Ουκρανία στον πορθμό του Κερτς και στην σύλληψη των Ουκρανών ναυτικών.


Αλεξέι Ναβάλνι: οι αμερικανικές κυρώσεις είναι χαοτικές και δεν πέτυχαν τον στόχο τους

Ο ηγέτης της εξωκομματικής αντιπολίτευσης στην Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Finacial Times, δηλώνει ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, ενώ τις χαρακτηρίζει «χαοτική και ακατανόητη ακαταστασία».

Κατά την άποψη του Ναβάλνι, οι κυρώσεις πρέπει να στρέφονται κατά των ολιγαρχών που έχουν επιρροή και στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις κατά των πολιτικών ολιγαρχών. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια άνευ νοήματος χαρτοδουλειά» λέει ο Ρώσος πολιτικός. Παράλληλα ο Ναβάλνι επικρίνει τις ΗΠΑ για την απόφαση τους να άρουν τις κυρώσεις από τις εταιρείες του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, θεωρώντας ότι η απόφαση τους αυτή ήταν μια «μεγάλη αποτυχία».