Κόεν: «Απατεώνας και ρατσιστής» ο Τραμπ, γνώριζε για WikiLeaks και πληρωμές

Για ανήθικη και πιθανώς εγκληματική συμπεριφορά κατηγόρησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και στενός συνεργάτης του, Μάικλ Κόεν, αποκαλώντας τον ευθέως τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών απατεώνα, ψεύτη και ρατσιστή.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Κόεν υποστήριξε πως ο κ. Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων ότι τα WikiLeaks ετοιμάζονταν να διαρρεύσουν έγγραφα του Δημοκρατικού κόμματος πριν τις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με την κατάθεση ο κ. Τραμπ πληροφορήθηκε για τις προθέσεις των WikiLeaks από τον σύμβουλό του Ρότζερ Στόουν, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου από το FBI.

Ο κ. Κόεν δήλωσε πως ο κ. Τραμπ συνομίλησε σε ανοιχτή ακρόαση με τον κ. Στόουν για τα WikiLeaks και στην συνέχεια είπε: «Δεν θα ήταν σπουδαίο;». Στο παρελθόν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αρνηθεί πως γνώριζε για την διαρροή των Δημοκρατικών email.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τραμπ ότι τον κατηύθυνε εμμέσως να λέει ψέματα για τις προσπάθειες κατασκευής «Πύργου Τραμπ» στην Μόσχα – οι οποίες συνεχίζονταν έως τα μέσα τις προεκλογικής περιόδου – προσθέτοντας πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ήταν πλήρως ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις με την ρωσική πλευρά.

Στο παρελθόν ο κ. Κόεν είχε ψευδορκήσει ενώπιον του Κογκρέσου όσον αφορά τον Πύργο Τραμπ. Είχε ισχυριστεί ότι οι διαβουλεύσεις με την Μόσχα, για τις οποίες ήταν υπεύθυνος, ολοκληρώθηκαν ανεπιτυχώς στις αρχές του 2016, σχεδόν έναν χρόνο πριν τις κάλπες του Νοεμβρίου.

«Ο κ. Τραμπ δεν που είπε ευθέως να πω ψέματα στο Κογκρέσο, δεν λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», αναφέρει ο κ. Κόεν στην εισαγωγική τοποθέτηση, που δημοσιεύτηκε πριν την εμφάνισή του.

«Σε συζητήσεις που είχαμε κατά την διάρκεια της εκστρατείας, ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματευόμενου ενεργά στην Ρωσία για αυτόν, με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε ότι δεν υπάρχει δουλειά με την Ρωσία και μετά πήγαινε και έλεγε ψέματα στον αμερικανικό λαό».

Γνώριζε για τις πληρωμές στις γυναίκες

Ο κ. Κόεν υποστήριξε επίσης πως ο κ. Τραμπ ήταν αναμεμειγμένος στις πληρωμές για την προεκλογική αποσιώπηση δύο γυναικών που κατήγγειλαν πως είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις μαζί του – κίνηση που ενδεχομένως συνιστά παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τις προεκλογικές περιόδους.

Το πρώην δεξί χέρι του προέδρου κατέθεσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων αντίτυπο επιταγής που του έδωσε ο κ. Τραμπ αφότου εξελέγη στον Λευκό Οίκο, για να τον αποζημιώσει για πληρωμές που έκανε στις δύο γυναίκες ώστε να προστατεύσει την καμπάνια του από αρνητικά δημοσιεύματα.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό μου» πως ο κ. Τραμπ γνώριζε τι σκοπούς εξυπηρετούσαν αυτά τα χρήματα, είπε ο κ. Κόεν, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Οι εισαγγελείς που ερευνούν τις πληρωμές υποστηρίζουν πως ο κ. Κόεν έδωσε τα χρήματα στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και σε μία πρώην Playmate κατά παραγγελία του κ. Τραμπ.

Στην κατάθεσή του ο κ. Κόεν κατηγορεί ευθέως τον πρώην εργοδότη του πως είναι ρατσιστής, ειδικά στην ιδιωτική του ζωή.

«Κάποτε με ρώτησε εάν μπορούσα να ονοματίσω μία χώρα που κυβερνάται από μαύρο και δεν είναι ‘σκατότρυπα’», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτό έγινε όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο κ. Τραμπ, που βρίσκεται στο Βιετνάμ για την δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν, κατηγόρησε τον πρώην δικηγόρο του πως ψεύδεται προκειμένου να μειώσει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί.

Πηγή: skai.gr