Κλείσιμο

Γκουαΐδό: Υψηλόβαθμα στελέχη του Μαδούρο έχουν καταφύγει στην Τουρκία

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας παραμένουν άφαντα τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φήμες στους κύκλους της αντιπολίτευσης ότι ίσως έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Τη φήμη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ο υπουργός Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής, Ταρέκ Ελ – Αϊσάμι επισκέφθηκε την Τουρκία τον Ιανουάριο και συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός κατέφθασε στην Τουρκία συνοδευόμενος από τον τούρκο επιχειρηματία Αχμέτ Αλάτσι και τα social media πήραν φωτιά, καθώς κάποιοι εικάζουν ότι ο Βενεζουελάνος υπουργός καθώς επίσης και άλλα στελέχη του Μαδούρο ετοιμάζονται να μείνουν στη χώρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει.

Όπως κατήγγειλε στο twitter το Σάββατο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και προσωρινός Πρόεδρος, Χουάν Γκουαΐδό, υψηλόβαθμα στελέχη της Τουρκίας έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία.

«Ερχόμαστε με τόνους βοήθειας, ενώ το καθεστώς σήμερα έχει να επιδείξει μόνο κατηγορίες για φόνους στην πολιτεία του Μπόλιβαρ, στρατιώτες που δεν τους αναγνωρίζουν και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που τους καταδικάζουν και έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία. Από την Σάντα Ελένα στην Ουρένα, η Πόλη απαιτεί τη διέλευση της βοήθειας. Θα τα καταφέρουμε! Ναι και ναι» γράφει το tweet του Γκουαΐδό.



Ο Ερντογάν υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής του Μαδούρο, ενώ η Τουρκία έχει στενή οικονομική συνεργασία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον τομέα της εξόρυξης χρυσού και άνθρακα, ενώ έχει επενδύσει και στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Ο Ερντογάν είχε αναφέρει μάλιστα σε ομιλία που έδωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι είχε συνάντηση με Βενεζουελάνους αξιωματούχους οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία χρυσού στην κεντρική επαρχία Τσόρουμ της Τουρκίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Ελ – Αισσάμι επισκέφθηκε τη Μόσχα για μία σειρά συναντήσεων.

Στο μεταξύ, το Σάββατο υπήρχαν αναφορές ότι ένα τουρκικό τζετ κατέφθασε από τη Μόσχα στο Καράκας, εν μέσω φημών ότι ο Μαδούρο έχει αποκλείσει τον εναέριο χώρο για εμπορικές πτήσεις.



Το τζετ ανήκει στην τουρκική επενδυτική εταιρεία SBK Holding, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Κορκμάζ ο οποίος συμμετείχε σε μία απάτη ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στην ίδια απάτη συμμετείχαν και οι Τζέικομπ και Ισάια Κίνγκστον, δύο αδέρφια από τη Γιούτα των ΗΠΑ που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.