Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα θα γίνει τεράστια οικονομική δύναμη χωρίς τα πυρηνικά

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να καταστεί μια από τις «μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις» του κόσμου εάν παραιτηθεί από τα πυρηνικά της όπλα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.  «Έχει περισσότερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη από κάθε άλλη χώρα», πρόσθεσε. 



Τα σχόλιά του Τραμπ ήρθαν λίγες ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ παραμένει πυρηνική απειλή.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για δεύτερη φορά στις 27-28 Φεβρουαρίου στο Ανόι του Βιετνάμ, οκτώ μήνες μετά την ιστορική τους συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, την πρώτη συνάντηση που σημειώθηκε μεταξύ ενός εν ενεργεία αμερικανού προέδρου και ενός βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να εργαστούν για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά η αόριστη συμφωνία τους παρήγαγε λίγα αποτελέσματα.

«Και οι δύο περιμένουμε να συνεχίσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη», έγραψε ο κ Τραμπ στο twitter.

Ο Τραμπ λίγο πριν αναχωρήσει για το Βιετνάμ δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι παραμένει ευτυχισμένος όσο η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές ενώ παράλληλα είπε ότι δεν βιάζεται να επιτύχει πυρηνική συμφωνία με τον ηγέτη του Kιμ Γιονγκ Ουν στη συνάντησή τους.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι είχε αναπτύξει μια «πολύ, πολύ καλή σχέση» με τον Κιμ. «Δεν βιάζομαι. Δεν θέλω να βιαστούμε καθόλου», είπε ο Tραμπ. «Απλά δεν θέλω δοκιμές. Εφόσον δεν υπάρχει κάποια δοκιμή από πλευρά της Βόρειας Κορέας, είμαστε ευχαριστημένοι», είπε.

Η Βόρεια Κορέα διενήργησε την έκτη και τελευταία πυρηνική της δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 2017 ενώ τον Νοέμβριο του 2017 εκτόξευσε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Η κυβέρνηση Tραμπ έχει ασκήσει πίεση στο Βορρά να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο, συνδυαστικά με τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τις τελευταίες ημέρες, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Κιμ, ο Tραμπ εμφανίστηκε πιο ελαστικός σε σχέση με τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και είπε ότι θα ήθελε πολύ να καταργήσει τις κυρώσεις εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης.
Πηγή: skai.gr