Κλείσιμο

Χάος στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απελαύνει διπλωμάτες. Αυξάνονται οι νεκροί

Κλιμακώνεται η κατάσταση στα σύνορα της Βενεζουέλας, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο επιμένει να αρνείται κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια η οποία στηρίζεται από την αντιπολίτευση. Συγκρούσεις σημειώνονται τόσο στα σύνορα με την Βραζιλία όσο και με την Κολομβία, ενώ νωρίτερα τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα που δείχνουν Βενεζουελάνους στρατιώτες να αυτομολούν στη γειτονική χώρα με δάκρυα στα μάτια.

Συνολικά, ένδεκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν σήμερα τη χώρα, διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.
  
 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, μιλώντας σε συγκέντρωση ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας, ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επαφή με την Κολομβία και διέταξε την απέλαση των διπλωματών της Κολομβιανής πρεσβείας της χώρας, δίνοντας τους μάλιστα προθεσμία 24 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τον Κολομβιανό ομόλογό του, Ιβάν Ντούκε, ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αποκαλώντας τον ίδιο «ενσάρκωση του Σατανά» και την κυβέρνηση της Κολομβίας φασιστική.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία, προκειμένου να αποτρέψει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στο εσωτερικό της χώρας.

Στο σημείο σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου σοβαρά επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και του στρατού της Βενεζουέλας.
  
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ηγείτο φάλαγγας, επιχείρησε να εισέλθει στη Βενεζουέλα πυρπολήθηκε, όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.

Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση και στα νότια της χώρας, στα σύνορα με την Βραζιλία από όπου επιχειρείται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης να περάσει φάλαγγα με ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα. Χθες δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Βενεζουελάνων στρατιωτών, ενώ δύο ακόμη έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πόλη κοντά στα σύνορα με Βραζιλίας – Βενεζουέλας, όπως ανέφερε νοσοκομειακή πηγή.

Ο στρατός της Βενεζουέλας επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση κάνοντας συνεχή χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά την διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.




Πηγή: skai.gr