Κλείσιμο

Κολομβία: Ξεκίνησε η μεγάλη συναυλία στην Κούκουτα για τη Βενεζουέλα

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην Κούκουτα της Κολομβίας για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία που οργανώνει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με στόχο να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, κάτι που αρνείται μέχρι τώρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η συναυλία ξεκίνησε γύρω στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή ήταν ένας Βενεζουελάνος μετανάστης, ο οποίος τραγουδούσε μέσα σε λεωφορεία στη Λίμα του Περού για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαδούρο και του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό συνεχίζεται έτσι με τη μορφή μιας "μονομαχίας" συναυλιών - η δεύτερη οργανώνεται από την κυβέρνηση του Καράκας στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Οι δύο συναυλίες δίνονται στη μία και την άλλη πλευρά της γέφυρας Τιεντίτας που συνδέει την Κούκουτα με την κοινότητα Ουρένια της Βενεζουέλας. Η γέφυρα έχει αποκλειστεί εδώ και δύο εβδομάδες από τον βενεζουελάνικο στρατό.

Περίπου 250.000 θεατές αναμένονται στη συναυλία "Venezuela Aid Live" της Κούκουτα. Ο Μπράνσον ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές. "Είναι απίστευτο να βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται στη συναυλία", είπε ο ιδρυτής της Virgin σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Θα είναι μια μαγική ημέρα (...) για να οικοδομήσουμε γέφυρες ελπίδας", πρόσθεσε.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ελευθερία" και "Η κυβέρνηση θα πέσει" οι πρώτοι θεατές, ντυμένοι στα άσπρα και κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από τη σκηνή.

Ο Βενεζουελάνος τραγουδιστής Κάρλος Μπάουτε, που συμμετέχει στην εκδήλωση μαζί με περίπου 30 άλλους καλλιτέχνες, δήλωσε ότι "δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για να ανοίξουμε μια ανθρωπιστική δίοδο αλλά επειδή αύριο θα είμαστε ελεύθεροι".

Οι πρόεδροι της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάρι 'Αμπντο αναμένεται να παραστούν στο κλείσιμο της εκδήλωσης, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας). Για την ασφάλεια των θεατών και των επισήμων έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στην απέναντι πλευρά της γέφυρας, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριήμερη συναυλία που οργανώνει ο Μαδούρο. Ο χώρος επιτηρείται από τον στρατό και νωρίς το πρωί δεν υπήρχε συγκεντρωμένο κάποιο πλήθος εκεί, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την Πέμπτη έχει στηθεί μια πελώρια σκηνή, όμως υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή.

"Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην Κολομβία πρέπει να ξέρουν ότι διαπράττουν έγκλημα, ότι δίνουν την έγκρισή τους για μια στρατιωτική επέμβαση", προειδοποίησε ο Μαδούρο.

Νωρίτερα, μια γυναίκα σκοτώθηκε και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που ζουν στην περιοχή των συνόρων της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και Βενεζουελανών στρατιωτών, σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες.

Το περιστατικό που καταγγέλλεται πρόκειται για την πρώτη αιματοχυσία που συνδέεται με τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να φέρει την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ εντός της Βενεζουέλας, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εμποδίσει την είσοδο της βοήθειας αυτής στη χώρα. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος διεμήνυσε χθες βράδυ ότι θα κλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία και ότι το ίδιο μέτρο ενδέχεται να ληφθεί στα σύνορα με την Κολομβία.

Οι στρατιώτες έφτασαν σε ένα οδόφραγμα όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μετακινήσει στην πόλη Σαν Φρανσίσκο ντε Γουρουάνι και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετέδωσε η καθημερινή εφημερίδα El Nacional, επικαλούμενη την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμάρα Σουζού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του dpa.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ηγετικά στελέχη τοπικής κοινότητας στην νότια Βενεζουέλα επιχείρησαν να σταματήσουν μια στρατιωτική οχηματοπομπή που καθοδηγούταν προς τα σύνορα με την Βραζιλία, καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο ξένης βοήθειας, εκτελώντας τις εντολές Μαδούρο.

Η οχηματοπομπή εισήλθε, ούτως ή άλλως, στο χωριό Κουμαρακαπάϊ, ανοίγοντας πυρ για να ανοίξει το δρόμο σκοτώνοντας μια γυναίκα την Ζοράϊδα Ροντίγκες, σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας Ρίτσαρντ Φερνάντες, και Ρικάρντο Ντελγάδο.

Αρκετοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

«Το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος: 12 τραυματίες και ένας νεκρός», είπε ο Γκουαϊδό στο twitter. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αμέρικο Ντε Γκρασία με tweet του επίσης επιβεβαίωσε το θάνατο της γυναίκας και έκανε λόγο για 15 τραυματίες.

Το περιστατικό συνέβη ενώ ξεκίνησε η συναυλία Venezuela Live Aid, που διοργανώνει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, πάνω στα σύνορα των δύο χωρών για τη συγκέντρωση χρημάτων για τρόφιμα και φάρμακα για τους Βενεζουελάνους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η αντιπολίτευση και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν ζητήσει την βοήθεια ξένων χωρών, έχουν αναγγείλει ότι το Σάββατο θα εισέλθουν τα φορτία της βοήθειας στην χώρα.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναμέτρηση του Σαββάτου αφορά λιγότερο την κάλυψη των αναγκών των Βενεζουελάνων, αλλά περισσότερο είναι μια δοκιμή της πίστης του στρατού στον Μαδούρο.

«Πρέπει να αποφασίσετε σε ποια πλευρά στέκεστε αυτές τις καθοριστικές ώρες. Προς όλον τον στρατό: μεταξύ σήμερα και αύριο, θα καθορίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό.

Την ίδια ώρα, αναχώρησε από την Φλόριντα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς, με το πέμπτο αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης USAID που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση του Χόμστεντ, στα νότια του Μαϊάμι, με προορισμό την πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Αύριο Σάββατο λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, κάτι που αρνείται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Πριν επιβιβαστεί, ο Έιμπραμς είπε σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν στείλει φάρμακα και αρκετά τρόφιμα για να τραφούν 2.000 άνθρωποι επί έναν μήνα.

Στην Κούκουτα ο Έιμπραμς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και με τους ομολόγους του της Χιλής και της Παραγουάης, Σεμπαστιάν Πινιέρα και Μάριο Άμπντο.

"Η ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι πολύ άσχημη", σχολίασε. "Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται" στην έκκληση του Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει 50 χώρες –μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ– ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Έιμπραμς ζήτησε για άλλη μια φορά από τον στρατό της Βενεζουέλας να μην μπλοκάρει την είσοδο της βοήθειας "την οποία χρειάζονται οι ίδιες οι οικογένειες των στρατιωτικών" ενώ τους κάλεσε να υπακούν "στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας".

Από τις 4 Φεβρουαρίου η USAID έχει στείλει πέντε αεροσκάφη με 191 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα δεκανίκια και αναπηρικά αμαξίδια.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ