Δύο νεκροί, 15 τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα Βραζιλίας-Βενεζουέλας

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα Παρασκευή μετά από συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ' όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι κοντινού χωριού στα σύνορα, μέλη της φυλής Pemon, προσπάθησαν να εμποδίζουν τον στρατό ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκρούστηκαν με τους εθνοφύλακες και τον στρατό της Βενεζουέλας που μετέφεραν τανκς στα σύνορα με τη Βραζιλία

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους περίπου 30 κατοίκους που ξεσηκώθηκαν μετά τους πυροβολισμούς να έχουν απαγάγει τρεις στρατιώτες. 


Ο δήμαρχος της Γκραν Σαμπάνα, Εμίλιο Γκονζάλεζ, αναγνώρισε τη γυναίκα που δέχθηκε πυρά την Παρασκευή ως την Ζορίνα Ροντρίγκεζ, μέλος μιας αυτόχθονης κοινότητας της Βενεζουέλας. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι στρατιώτες έριξαν στους πολίτες σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα ενώ ενημέρωσε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα οι τέσσερις εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με σκοπό να ανατρέψει τα σχέδια της αντιπολίτευσης να περάσει στη Βενεζουέλα την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία και άλλες δύο γειτονικές χώρες.

Η κυβέρνηση Τραμπ η οποία υποστηρίζει τον Γκουαϊδό καταδίκασε κατευθείαν τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στα σύνορα. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις που έλαβαν χώρα στη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr