Κλείσιμο

Άγκυρα: Απαράδεκτη η πρόταση για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Άγκυρα την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένη συμπεριφορά» έναντι της Τουρκίας. 

Το ψήφισμα του ΕΚ

Την Τετάρτη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζήτησε εκ νέου από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ την επίσημη παύση των ενταξιακών συνομιλιών και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ παραμένουν έντονα προβληματισμένοι από τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα Τετάρτη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την περσινή άρση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Καταδικάζουν, ωστόσο, τη διατήρηση σε ισχύ πολλών από τις εξουσίες που αποδόθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση σε συνέχεια του πραξικοπήματος, οι οποίες περιορίζουν επί της ουσίας την ελευθερία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Στο ψήφισμα εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τις απολύσεις και αποτάξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού αντικαθεστωτικών φωνών όπως δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, οι ευρωβουλευτές απαιτούν εκ νέου την παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τον επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης.

Η οργισμένη απάντηση της Άγκυρας

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ανέφερε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση, σημείωσε ο Τούρκος διπλωμάτης, είναι ένας μια ένδειξη της προκατειλημμένης συμπεριφοράς του ΕΚ προς τη χώρα μας.

«Με λύπη βλέπουμε ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που εγείρει το αντιτουρκικό περιβάλλον εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο σχέδιο έκθεσης. Αναμένουμε ότι η τελική έκθεση θα εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση του ΕΚ το Μάρτιο να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική, κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις. Ωστόσο, μια τέτοια έκθεση θα ληφθεί υπόψη από τη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Ακσόι.
Πηγή: skai.gr