Κλείσιμο

Brexit: Προειδοποιήσεις για αγρότες, αγορά εργασίας & διεθνή επιρροή του ΗΒ

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα μετά από το Brexit διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Μάικλ Γκόουβ.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών στο Μπέρμιγχαμ, ο κ. Γκόουβ διέψευσε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση καθεστώτος μηδενικών δασμών μετά από την έξοδο από την ΕΕ.

«Δεν θα ισχύσει ότι θα έχουμε μηδενικούς δασμούς στα προϊόντα τροφίμων. Θα υπάρχει προστασία για (βρετανικά) γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα», είπε ο κ. Γκόουβ.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία οι Βρετανοί αγρότες θα μπορούσαν να μείνουν αποκλεισμένοι εκτός αγοράς της ΕΕ από την 30ή Μαρτίου.

Η ίδια η Ένωση των Βρετανών αγροτών έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση ‘no deal’ θα απαιτηθεί ένα διάστημα έξι μηνών για να εξεταστούν και να εγκριθούν από την ΕΕ τα σχέδια υγειονομικών ελέγχων επί βρετανικών εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Γκόουβ συνηγόρησε λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει προσδιορίσει το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρως ως τρίτη χώρα με την οποία μπορεί να υπάρχει εμπορική σχέση ως προς τα τρόφιμα. «Τώρα που μιλώ δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε δικαίωμα εξαγωγών προς την ΕΕ», είπε ο κ. Γκόουβ, ο οποίος αν και ήταν από τους πρωτεργάτες της εξόδου από την ΕΕ έχει ταχθεί εναντίον του άτακτου Brexit.

Την ίδια ώρα, νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ είχε μειωθεί το Δεκέμβριο του 2018 κατά 61.000 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017.

Υπολογίζεται ότι οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στη χώρα έπεσαν στα 2,27 εκατομμύρια από 2,33 εκατομμύρια έναν χρόνο νωρίτερα. Στο ίδιο διάστημα οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 130.000 σε 1,29 εκατομμύρια.

Η βουλευτής των Εργατικών Ρόζι Ντάφιλντ, που υποστηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, σχολίασε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit αποδεικνύεται ότι πλήττει το εθνικό σύστημα υγείας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη βιομηχανία, τομείς για τους οποίους οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι.

Αντιθέτως, εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικιστικού Κέντρου Πολιτικών Μελετών σχολίασε ότι τα νεότερα στοιχεία αποδεικνύουν πως ακόμα και με το Brexit να πλησιάζει, η βρετανική οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει εργαζόμενους από όλο τον κόσμο.

Τέλος, έκθεση του βρετανικού βραχίονα του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών παρατηρεί ότι η επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού θα περιοριστεί στο μέλλον, καθώς οι επιδιώξεις της χώρας δε θα ευθυγραμμίζονται αυτομάτως με τις επιδιώξεις της ΕΕ.

Η έκθεση βασίζεται σε πάνω από 40 συνεντεύξεις με διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι σχολιάζουν ότι το σύνθημα της βρετανικής κυβέρνησης περί «Παγκόσμιας Βρετανίας» μετά από το Brexit δεν είναι παρά για εσωτερική κατανάλωση.

Επισημαίνεται ότι ήδη το Brexit οδηγεί σε «απτή υποχώρηση» της βρετανικής επιρροής στα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο