Βρετανία: Εικασίες περί ανεξαρτητοποίησης περισσότερων κεντρώων βουλευτών

Η πιθανότητα προσχώρησης περισσότερων βουλευτών από αμφότερα τα μεγάλα κόμματα στην ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα που συγκρότησαν χθες επτά βουλευτές από το Εργατικό κόμμα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στη Βρετανία.

Οι φήμες περί σκέψεων ανεξαρτητοποίησης από περισσότερους Εργατικούς βουλευτές εντάθηκαν μετά από σχετική προειδοποίηση του αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος Τομ Γουάτσον.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κ. Γουάτσον δηλώνει αρχικά ότι οι επτά βουλευτές δεν είναι «προδότες» και ότι κατανοεί το σκεπτικό της απόφασής τους, αν και θεωρεί πως η κίνησή τους είναι λανθασμένη.

Στη συνέχεια του μηνύματός του ο κ. Γουάτσον σημειώνει: «Αγαπώ αυτό το κόμμα, αλλά κάποιες φορές δεν το αναγνωρίζω πλέον».

Και προειδοποιεί: «Φοβάμαι τώρα ότι αν δεν αλλάξουμε ίσως δούμε περισσότερες μέρες σαν κι
αυτές».

Αυτό που επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές είναι ότι στόχος της «συμμορίας των επτά», όπως αποκαλούνται οι επτά ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, είναι να πείσουν ακόμα τουλάχιστον 29 βουλευτές να ενταχθούν στην ομάδα τους ώστε να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων πίσω από Συντηρητικούς και Εργατικούς.

Πολιτικοί συντάκτες εκτιμούν ότι υπάρχουν και από δύο έως έξι βουλευτές των Συντηρητικών που εξετάζουν το ενδεχόμενο προσχώρησης στο νέο κοινοβουλευτικό σχηματισμό, μεταξύ των οποίων ακόμα και ένα μέλος της κυβέρνησης.

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε χθες δίνει 8% στην πρόθεση ψήφου σε ένα κεντρώο κόμμα στο οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η ομάδα των επτά ανεξάρτητων βουλευτών, καθιστώντας το τρίτη πολιτική δύναμη πίσω από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο ερώτημα «ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον βρετανικό λαό», η νέα ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών λαμβάνει ποσοστό 40% έναντι 23% για το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Επίσης, ένας στους τρεις πολίτες που ψήφισαν Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές συμφωνεί με την απόφαση απόσχισης των επτά βουλευτών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός- Λονδίνο