Κλείσιμο

ΗΠΑ: Αποχωρεί από υφυπουργός Δικαιοσύνης τον Μάρτιο ο Ροντ Ρόζενσταϊν

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος διόρισε τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα και του ανέθεσε να ερευνήσει εάν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την εκστρατείαΤραμπ το 2016, αναμένεται να αποχωρήσει από το αξίωμά του ως τα μέσα του Μαρτίου, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη Δευτέρα.

Ο Ρόζενσταϊν γενικά αναμενόταν να αποχωρήσει αφού αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Ο διορισμός του Μπαρ εγκρίθηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η αποχώρηση του Ρόζενσταϊν δεν συνδέεται με τις νέες καταγγελίες πως είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να ηχογραφήσει συνομιλίες του με τον Τραμπ και να επικαλεστεί την εικοστή πέμπτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ για να παυθεί ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο Ρόζενσταϊν, δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διόρισε τον Μάιο του 2017 τον Ρόμπερτ Μάλερ ειδικό εισαγγελέα και του ανέθεσε να διενεργήσει την έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα. Η έρευνα αυτή, που ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποκαλεί «κυνήγι μαγισσών», βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Ρόζενσταϊν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πήρε αυτή την απόφαση διότι ο τότε προϊστάμενός του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, θερμός υποστηρικτής του Τραμπ το 2016, είχε αυτοεξαιρεθεί από την ευθύνη για την επίβλεψη της έρευνας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εφημερίδα The New York Times έγραψε πως ο Ρόζενσταϊν είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να ηχογραφήσει μυστικά συζητήσεις του με τον Τραμπ και να στρατολογήσει μέλη της κυβέρνησης για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος με την επίκληση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, ο πρώην υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ επιβεβαίωσε πως οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν.

Ο Ρόζενσταϊν έχει πει ότι τόσο το δημοσίευμα των Τάιμς όσο και η εκδοχή του Μακέιμπ είναι «ανακριβείς», «λαθεμένες», πράγμα που επανέλαβε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τη μετάδοση της τηλεοπτικής συνέντευξης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ κατηγόρησε μέσω Twitter τον Μακέιμπ και τον Ρόζενσταϊν πως απεργάζονταν κάτι «πολύ παράνομο», κάτι «προδοτικό».

Ο Ρόζενσταϊν έπαψε να επιβλέπει την έρευνα του Μάλερ την 7η Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ ονόμασε τον Ματ Ουίτακερ υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης. Η ευθύνη για την επίβλεψη της έρευνας πλέον ανήκει στον Μπαρ.