Κλείσιμο

Προειδοποίηση της Ε.Ε. εναντίον της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα λέγοντας ότι θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε αποδοχή, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», θύμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζουζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του ανήσυχος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο περί «ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτικών στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας».

«Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να επιβεβαιωθούν (...). Όμως, πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα», τόνισε ο Μπορέλ προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Συμπροεδρεύουσες στη διεθνή ομάδα επαφής, η Ε.Ε. και η Ουρουγουάη θα στείλουν «αυτή την εβδομάδα» μια αποστολή σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Καράκας για να «αποτιμηθεί» εάν μπορεί να εξασφαλιστεί υποστήριξη και να «ανοίξει ο δρόμος» για την «δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση» της χώρας, πιο συγκεκριμένα τη διοργάνωση «ελεύθερων προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των αρχών της Βενεζουέλας να απελάσουν την Κυριακή πέντε συντηρητικούς ευρωβουλευτές», πάντως «η αποστολή της Ε.Ε. και της Ουρουγουάης δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Τα μέλη αυτής της αποστολής αναμένεται να «συναντηθούν με διάφορους παράγοντες», σημείωσε η Μογκερίνι. «Επιδιώκουμε μια ειρηνική έξοδο από αυτή την κρίση», επέμεινε.

«Δεν θα υπάρξει έξοδος από την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα παρά μόνο με προεδρικές εκλογές και αυτή η δημοκρατική έξοδος, για εμάς, επαφίεται στον κ. Χουάν Γκουαϊδό (σ.σ. τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της χώρας), διότι σήμερα αυτός έχει τη νομιμοποίηση να οργανώσει αυτές τις εκλογές», έκρινε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Για τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, δεν πρέπει να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να κωλυσιεργεί, να αφήνει τον χρόνο να κυλάει ώστε «να αναδειχθεί τελικά νικητής», και «για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πίεση στο καθεστώς», όπως τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Καράκας.

Η Μογκερίνι απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα μπορούσε να πλήξει τον πληθυσμό ή την οικονομία της Βενεζουέλας, ωστόσο δεν απέκλεισε το να προστεθούν κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσωπικοτήτων της κυβέρνησης Μαδούρο στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ή η διαμονή στην Ε.Ε.

«Θα πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις, που θα δικαιολογούνται από την ιδιαίτερη ευθύνη (των προσώπων αυτών) στα βίαια επεισόδια ή στην παρακώλυση της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Είναι απαραίτητη η ομοφωνία για την υιοθέτηση μέτρων αυτού του είδους και πολλά από τα κράτη-μέλη εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις, σημείωσαν πάντως διπλωματικές πηγές.