Ισπανία: Ο Σάντσεθ προειδοποιεί να μην υπάρξει συμμαχία με την ακροδεξιά

Προειδοποίηση στην ισπανική αντιπολίτευση να μην επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα Vox απηύθυνε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στην πρώτη εμφάνισή του αφότου προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 28η Απριλίου.

«Η ακροδεξιά θα ριζοσπαστικοποιήσει όλα τα κόμματα με τα οποία θα συνάψει συμφωνίες», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ το Σάββατο, καλώντας παράλληλα το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα να μην στραφεί προς τα άκρα προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από τον χώρο του Vox.

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης κατηγόρησε τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, ότι υπόσχεται υπερ-συντηρητικές πολιτικές, ειδικά στο μέτωπο των αμβλώσεων.

Ο κ. Κασάδο «θέλει να πληρώσει για τις συντάξεις αφαιρώντας το δικαίωμα στην άμβλωση», είπε ειρωνικά ο κ. Σάντσεθ, αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του αντιπάλου του πως η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος θα διασφαλιστεί πρωτίστως μέσω της αύξησης των γεννήσεων κι όχι μέσω της προστασίας του δικαιώματος στην έκτρωση.

Ο κ. Σάντσεθ προκήρυξε εκλογές την Παρασκευή, αφότου ο πολυκομματικός συνασπισμός που στήριζε την κυβέρνηση μειοψηφίας του διαλύθηκε.

Δύο αυτονομιστικά κόμματα από την Καταλονία που στήριζαν του Σοσιαλιστές απέρριψαν τον προϋπολογισμό σε προπαρασκευαστική ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενα για την άρνηση της Μαδρίτης να δεχτεί δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας και για την δίκη 12 επιφανών αυτονομιστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ διήρκεσε οκτώ μήνες. Σχηματίστηκε τον Ιούνιο αφότου ο συνασπισμός που δημιούργησε ο Σοσιαλιστής ηγέτης ανέτρεψε τον πρωθυπουργό το Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι σε ψήφο μομφής.

Η ομιλία Σάντσεθ έγινε στην Ανδαλουσία, παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών όπου τον Δεκέμβριο το κόμμα έχασε την τοπική αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά από το 1982 καθώς το Vox εξέλεξε για πρώτη φορά τοπικούς βουλευτές.
Πηγή: skai.gr