Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τον «συστημικό σεξισμό» στη Γαλλία

Με άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde που κυκλοφορεί σήμερα, πάνω από 900 Γάλλοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν «τον συστημικό σεξισμό που διαβρώνει το επάγγελμα» και ζητούν από τις διευθύνσεις των ΜΜΕ να αντιληφθούν «τη σοβαρότητα της διαδικτυακής παρενόχλησης, θύματα της οποίας πέφτουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι».

Το ψήφισμα αυτό έρχεται ως απάντηση για την υπόθεση της "Συμμορίας του LOL", μιας ομάδας νεαρών, πτυχιούχων Παριζιάνων -στην πλειονότητά τους ανδρών- που στις αρχές του 2010 χρησιμοποιούσαν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να παρενοχλήσουν τα θύματά τους, κυρίως γυναίκες.

"Σήμερα, οι στόχοι της Συμμορίας του LOL δεν σιωπούν πλέον και χαιρετίζουμε το θάρρος τους. Έχουν γίνει οι εκπρόσωποι ενός επαγγέλματος που διαβρώνεται από τον συστημικό σεξισμό" τονίζουν οι υπογράφοντες. Το άρθρο έχει γραφτεί συλλογικά από την Prenons la une (σ.σ. "Ας καταλάβουμε το πρωτοσέλιδο"), μια ομάδα που αγωνίζεται για την ισότητα εντός των συντακτικών ομάδων και την Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Μπάι και Τρανς Δημοσιογράφων (AJL).

"Διότι η Συμμορία του LOL δεν είναι η εξαίρεση. Δεν αφορά μόνο τον μικρόκοσμο των δημοσιογράφων του Παρισιού αλλά το σύνολο της κοινωνίας", συνεχίζει το άρθρο.

Σε άλλο άρθρο, που υπογράφεται από περίπου 600 φοιτητές δημοσιογραφίας και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Liberation, οι υπογράφοντες καλούν τα μέσα ενημέρωσης και τις σχολές "να ενισχύσουν τα μέτρα κατά των διακρίσεων κάθε είδους" τονίζοντας ότι η αναπαραγωγή, ακόμη και εντός των συντακτικών ομάδων, "των μηχανισμών κυριαρχίας και εξευτελισμού" είναι "απαράδεκτη".
Οι φοιτητές προτείνουν μεταξύ άλλων να βελτιωθεί η εκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτικών ομάδων στις διευθυντικές ομάδες των μέσων ενημέρωσης.

Η υπόθεση της "Συμμορίας του LOL" αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από έρευνα της εφημερίδας Liberation. Περίπου 10 από τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι που εργάζονταν για την ίδια τη Liberation, απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Numerama, ορισμένα θύματα παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, καθώς τα μέλη της ομάδας έδωσαν στη δημοσιότητα γυμνές φωτογραφίες τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.