Να επιστρέψει στη Βρετανία θέλει νεαρή ενταγμένη στο Ισλαμικό Κράτος

Την επιστροφή της στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι επιθυμεί μία 19χρονη Βρετανίδα που πριν από τέσσερα χρόνια είχε ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Τη Σαμίνα Μπέγκουμ εντόπισε πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Times σε προσφυγικό καταυλισμό στη Συρία.

Η 19χρονη από το ανατολικό Λονδίνο είχε φύγει μαζί με δύο συμμαθήτριές της το Φεβρουάριο του 2015, ταξιδεύοντας από το Γκάτγουικ στην Τουρκία. Οι τρεις κοπέλες είχαν πει στους γονείς τους ότι θα περνούσαν τη μέρα μακριά από τα σπίτια τους.

Όπως δηλώνει στους Times, δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή της, αλλά θέλει να επιστρέψει διότι είναι εννέα μηνών έγκυος. Δύο άλλα παιδιά που είχε γεννήσει νωρίτερα έχουν πεθάνει από ασθένειες και όπως λέει θέλει να επιστρέψει για την υγεία του παιδιού που περιμένει.

Αναφερόμενη στην καθημερινότητά της στις τάξεις των ισλαμιστών λέει μεταξύ άλλων ότι πέρα από τις βόμβες που «έπεφταν πού και πού» δεν συνέβαινε κάτι ιδιαίτερο, αν και μια φορά είδε ένα ανθρώπινο κεφάλι πεταμένο στα σκουπίδια, ένα θέαμα όμως που δεν την ενόχλησε.

Δηλώνει επίσης ότι στο «Ισλαμικό Κράτος» επικρατεί διαφθορά και καταπίεση.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι είναι λυπηρό που η νεαρή δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις της, ότι το κοινό θα ανησυχούσε για την επιστροφή κάποιου σε μια χώρα που λέει ότι μισεί και ότι η κάθε ενέργεια  έχει συνέπειες.
Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός