Επιμένει η Τουρκία στο όνομα «Μακεδονία»

Επιμένει η Τουρκία στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία», μολονότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει ενεργοποιηθεί και τα Σκόπια έχουν ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι πλέον έχουν μετονομαστεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ανακοίνωσή του για το χθεσινό αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στα Σκόπια, όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει συλλυπητήρια στον «αδελφό λαό της Μακεδονίας».

Η επιμονή της Τουρκίας στο παλιό όνομα έρχεται την στιγμή που Αθήνα και Άγκυρα προσπαθούν να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις τους, όπως φάνηκε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Άγκυρα εξ αρχής αποφεύγει την χρήση του «Βόρεια Μακεδονία». Ήταν άλλωστε το μοναδικό μέλος του NATO που αναγνώριζε τα Σκόπια με το παλιό συνταγματικό όνομά τους στις εργασίες της Συμμαχίας, για αυτό υπήρχαν ειδικές υποσημειώσεις σε όλες τις ανακοινώσεις της.

Το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει ότι παρέλαβε την ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που ενημερώνει για την αλλαγή του ονόματος, χαιρετίζοντας την συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Συλλυπητήρια στον αδελφό λαό της Βόρειας Μακεδονίας» απηύθυνε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Σε άλλο μήκος κύμματος  από το ΥΠΕΞ, με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει τη χώρα ως Βόρεια Μακεδονία: «Συλλυπητήρια στον αδελφό λαό της Βόρειας Μακεδονίας.Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα πως 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 άνθρωποι τραυμτίσθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στη Βόρεια Μακεδονία», επισημαίνει ο τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του.

«Εκφράζω τη συμπάθειά μου στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους, εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και απευθύνω τα συλλυπητήριά μου στον αδελφό λαό της Βόρειας Μακεδονίας», προσθέτει στο μήνυμά του ο Ερντογάν.


Πηγή: skai.gr