Σοβαροί κίνδυνοι για ξένους φοιτητές σε πανεπιστήμια του ψευδοκράτους

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές στα «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους αναφέρεται ανταπόκριση του BBC από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο χαρακτηριστικός τίτλος του διαδικτυακού δημοσιεύματος αναφέρεται σε «δυστυχία» των φοιτητών λόγω των υψηλών χρεών που συσσωρεύονται, καθώς πολλοί εξ αυτών υποκύπτουν σε τοκογλύφους αναζητώντας χρήματα για να καλύψουν το κόστος σπουδών και διαβίωσής τους.

Το BBC σημειώνει ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 120.000 φοιτητές. Το 2011 υπήρχαν μόνο έξι «πανεπιστήμια», αλλά πλέον ο αριθμός τους έχει πενταπλασιαστεί.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην περίπτωση της Λόβλι από τη Νιγηρία που άφησε στην πατρίδα της σύζυγο και δύο παιδιά ακολουθώντας τη σύσταση οικογενειακού φίλου που της είπε ότι μπορούσε να πάρει πτυχίο με μόνο 1300 ευρώ το χρόνο.

Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι οι αποταμιεύσεις της κάλυπταν μόνο την πρώτη δόση των διδάκτρων και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να βρει παρά μερική απασχόληση με πενιχρές αμοιβές. Δεν μπορεί να στείλει χρήματα στην οικογένειά της, όπως ήταν η υπόσχεση που ακολούθησε, ούτε καν εισιτήρια για να επιστρέψει.

Το ίδιο έχει συμβεί με πολλούς φοιτητές από την Αφρική και την Ασία που παραπλανήθηκαν και τελικά έπεσαν θύματα δανειστών που αποδείχθηκαν «καρχαρίες», αναφέρει το BBC επικαλούμενο έναν πάστορα από τη Ζιμπάμπουε με ίδια γνώση.

Ο ίδιος αναφέρει ότι νεαρές φοιτήτριες έχουν καταγγείλει πως έχουν υποχρεωθεί να αποπληρώσουν τις οφειλές τους κάνοντας «σεξουαλικές χάρες». Υποστηρίζει ότι ο ίδιος διέσωσε μια γυναίκα από σπίτι όπου κρατούνταν επί μήνες, υποχρεούμενη να εκδίδεται.

Το δημοσίευμα προειδοποιεί επιπλέον για τη δυσκολία αναγνώρισης πτυχίων από «πανεπιστήμια» των κατεχομένων που δεν τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο