Κλείσιμο

Χιονοστιβάδα ευρω-κριτικής στον Κόντε για ενέργειες Σαλβίνι και ντι Μάιο

Δριμύτατη κριτική από ευρωβουλευτές δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε με αφορμή τις λαϊκίστικες ενέργειες των δύο κυβερνητικών εταίρων που τον στηρίζουν όπως η στήριξη της Ρώμης στο γαλλικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και η άρνησή της να προσυπογράψει ενιαία θέση της ΕΕ για την Βενεζουέλα.

Κατά την εμφάνιση του κ. Κόντε στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής των ευρωπαίωνφιλελεύθερων Γκι Φέρχοφσταντ χαρακτήρισε «παράλογη» την επιλογή της Ιταλίας να μπλοκάρει κοινό ανακοινωθέν που θα δρομολογούσε αναγνώριση του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, κατηγορώντας την Ρώμη ότι εκτελεί εντολές της Ρωσίας.

Όσον αφορά την απόφαση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των κίτρινων γιλέκων την περασμένη εβδομάδα, ο βέλγος φιλελεύθερος έκανε λόγο για «βλακώδη κατάχρηση εξουσίας». Το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Ρώμη ως αντίποινα.

«Έως πότε θα είστε μαριονέτα του [Ματέο] Σαλβίνι και του ντι Μάιο;» ρώτησε αιχμηρά ο κ. Φέρχοφσταντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αρχηγός των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος κατηγόρησε την Ιταλία ότι εκτρέφει σύγκρουση με την Γαλλία άνευ λόγου και αιτίας.

«Άνθρωποι και στις δύο χώρες μπορεί να πληρώσουν πολύ μεγάλο τίμημα», είπε στον κ. Κόντε ο γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας πως η στήριξη ντι Μάιο στα κίτρινα γιλέκα θα βλάψει τόσο την Ιταλία όσο και την Ευρώπη συνολικά.

Ο κ. Μπούλμαν στάθηκε επίσης στην σκληρή πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σαλβίνι έναντι των προσφύγων και μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, λέγοντας πως η Ρώμη έχει δείξει σε όλους «το άσχημο προσωπείο της απανθρωπιάς».

«Η κυβέρνησή σας έχει επιλέξει την οδό της σύγκρουσης. Μετατρέπετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η Ιταλία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των πράσινων, Φίλιπ Λάμπερτς.

Η επίθεση στον κ. Κόντε ήλθε καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπου πρωτίστως ο κ. Σαλβίνι αλλά και ο κ. ντι Μάιο έχουν διαμηνύσει πως θα διεκδικήσουν αποκαθήλωση των υφιστάμενων πολιτικών δυνάμεων.
Πηγή: skai.gr