Νέες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο με αιχμή την ανθρωπιστική βοήθεια

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, διατηρώντας την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και ζητώντας να επιτραπεί άμεσα η εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

Μεγάλες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων ή ιατρικού υλικού έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία, όμως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν στήσει οδοφράγματα στις διαβάσεις και εμποδίζουν την είσοδο.

Ο κ. Μαδούρο έχει καταγγείλει ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί προκάλυμμα για στρατιωτική επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχει κατηγορήσει τις χώρες που στέλνουν βοήθεια ότι απαξιώνουν τους πολίτες της Βενεζουέλας.

«Θα επιστρέψουμε στους δρόμους […] για να απαιτήσουμε την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει τις ζωές περισσότερων από 300.000 ανθρώπων στην Βενεζουέλα που σήμερα κινδυνεύουν με θάνατο», έγραψε χθες στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες.



Ο κ. Γουαϊδό προσπαθεί να συντονίσει την παροχή της βοήθειας, η οποία επί το πλείστον έχει σταλεί από κράτη που τον στηρίζουν.

Η λατινοαμερικανική χώρα βιώνει βαθιά οικονομική κρίση την τελευταία πενταετία, που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως από το 2013 το ΑΕΠ να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά περισσότερο από 50%, ενώ ο υπερπληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,37 εκατομμύρια τοις εκατό φέτος, ευτελίζοντας το όποιο εισόδημα των πολιτών.

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε αργά τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη χώρα.

Ο εκπρόσωπός τού Στεφάν Ντουζαρίτς, ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι «η προσφορά των καλών του υπηρεσιών και προς τα δύο μέρη παραμένει διαθέσιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις, ώστε να βοηθηθεί η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».
Πηγή: skai.gr