FT: Κόντρα του Ισραήλ με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total

Ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Total προκάλεσε την οργή του Ισραήλ αφού διατύπωσε την εκτίμηση πως είναι υπερβολικά περίπλοκο να επενδύσει εκεί, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιάν θεωρεί πως είναι υπερβολικά «περίπλοκο» να επενδύσει κανείς στο Ισραήλ παρά τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα. «Μας αρέσουν οι περίπλοκες καταστάσεις... μέχρις ενός σημείου. Ας είμαστε σαφείς», συνεχίζει.

«Θα εξετάσουμε πώς θα αντιδράσουμε, διότι είναι εντελώς απαράδεκτο να μποϊκοτάρεται» το Ισραήλ, απάντησε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, τον οποίο επικαλούνται επίσης οι Financial Times.

Οι επιχειρήσεις που αρνούνται να επενδύσουν στο Ισραήλ έχουν «καθυστέρηση δεκαετιών» και υπόκεινται στην «τυραννία και τη δικτατορία» του Ιράν, τόνισε.

Η Total δεν θέλησε να κάνει αμέσως σχόλιο, όταν της ζητήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ισραήλ έχει αποθέματα φυσικού αερίου στη θάλασσα, με το κοίτασμα Ταμάρ, η εκμετάλλευση του οποίου άρχισε το 2013, και το σημαντικό κοίτασμα Λεβιάθαν.

Η Total έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στο Ισραήλ, αλλά είναι αντίθετα πολύ δραστήρια σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ο όμιλος υποχρεώθηκε πέρυσι να αποχωρήσει από ένα σημαντικό πρόγραμμα εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ιράν εξαιτίας της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος αυτής της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ