Ζωντανός ο διάσημος Ουιγούρος μουσικός σύμφωνα με κινεζικό βίντεο (vd)

Ζωντανός είναι σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας ο διάσημος Ουιγούρος ποιητής και μουσικός ο οποίος είχε σύμφωνα με πληροφορίες χάσει τη ζωή του σε στρατόπεδο κράτησης στην Κίνα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν ένα βίντεο, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, στο οποίο εμφανίζεται ένας άνθρωπος, ο μουσικός Abdurehim Heyit, ο οποίος δηλώνει ότι είναι καλά στην υγεία του.

Χθες, η Τουρκία κάλεσε την Κίνα να κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και κράτησης που διατηρεί στη χώρα μετά από αναφορές για το θάνατο του γνωστού μουσικού. Σε αυτά κρατούνται μέχρι και ένα εκατομμύριο Ουιγούροι.

Υπήρξαν άνθρωποι, κυρίως Ουιγούροι, που αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα του βίντεο που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ της Κίνας. 

Ο Nury Turkel, πρόεδρος της οργάνωσης που δραστηριοποιείται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, δήλωσε στο BBC ότι ορισμένες πτυχές του βίντεο είναι «περίεργες».

Οι Ουιγούροι είναι μια τουρκογενής μουσουλμανική εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία. Σήμερα, οι Ουιγούροι ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ (αναφέρεται και ως ανατολικό Τουρκιστάν) στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια ένας σημαντικός αριθμός Ουιγούρων έχει καταφύγει στην Τουρκία.
Πηγή: skai.gr