Νέα περιοδεία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου σε 6 χώρες

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε χθες για μια νέα, μακρά περιοδεία στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Τουρκία, στο Κατάρ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του με σκοπό να συναφθεί συμφωνία ειρήνης, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Χαλιλζάντ «θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας» της Ουάσινγκτον σε αυτή την περιοδεία, που θα διαρκέσει ως την 28η Φεβρουαρίου, ενώ θα «διαβουλεύεται με την αφγανική κυβέρνηση καθ' όλη τη διάρκειά της», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καθώς οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν αναμένεται να επαναληφθούν την 25η Φεβρουαρίου, τουλάχιστον κατά τους ισλαμιστές αντάρτες, το ταξίδι του ειδικού απεσταλμένου εγγράφεται στο πλαίσιο των «γενικών προσπαθειών προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει να «προστατευθεί η αμερικανική εθνική ασφάλεια» και «όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν» να πάρουν μέρος σε έναν «διάλογο (...) μέσω του οποίου θα μπορέσουν να ορίσουν τον δρόμο προς το μέλλον της χώρας τους».

Ο αμερικανός απεσταλμένος «θα συναντηθεί με συμμάχους και εταίρους μας για να συζητήσει τις κοινές προσπάθειες για να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά αυτόν τον στόχο», συνεχίζει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν διεξάγουν από το καλοκαίρι άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενο με σκοπό να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στην ιστορία τους. Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση άρχισε λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Έπειτα από μια προηγούμενη μακρά περιοδεία που κορυφώθηκε με έξι συναπτές ημέρες διαπραγματεύσεων με αντιπροσωπεία των αφγανών ισλαμιστών ανταρτών στο Κατάρ, ο Χαλιλζάντ δήλωσε αισιόδοξος, την Παρασκευή, για την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία ειρήνης «πριν από τις εκλογές» για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Αφγανιστάν, που έχουν αναβληθεί για τον Ιούλιο.

Μια τέτοια συμφωνία θα άνοιγε την πόρτα για την αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από τη χώρα της Ασίας, που θέλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποσχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να τερματίσει την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες αφγανοί άμαχοι και περίπου 2.400 στρατιωτικοί των ΗΠΑ, και σε κάθε περίπτωση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα. Επανέλαβε αυτή του την πρόθεση την Τρίτη, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου.

Ο Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι σκοπός του δεν είναι να κλειστεί «μια συμφωνία αποχώρησης» των δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά «μια συμφωνία ειρήνης».

Την Πέμπτη, διέψευσε μέσω Twitter την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Δεν απέκλεισε πάντως την ενδεχόμενη μείωση των στρατευμάτων πριν κλειστεί οριστική συμφωνία ειρήνης.