H Τουρκία καλεί την Κίνα να κλείσει αμέσως όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η Άγκυρα καλεί το Πεκίνο να κλείσει αμέσως όλα τα στρατόπεδα κράτησης και καταναγκαστικής εργασίας, στον απόηχο των πληροφοριών για το θάνατο διακεκριμένου μουσικού της εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Ο Abdurehim Heyit φέρεται να είχε καταδικαστεί σε ποινή οχτώ ετών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην περιοχή Σιντζιάν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούνται περί το ένα εκατομμύριο Ουιγούροι.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

Η Κίνα υποστηρίζει από την πλευρά της ότι οι εγκαταστάσεις είναι «κέντρα αναμόρφωσης και επανεκπαίδευσης», χωρίς να πείθει ωστόσο την Άγκυρα.

«Είναι πια κοινό μυστικό ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι Τούρκοι ύστερα από αυθαίρετες συλλήψεις υποβάλλονται σε βασανιστήρια και πολιτική πλύση εγκεφάλου σε φυλακές» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προσθέτει ότι όσοι δεν έχουν συλληφθεί δέχονται ισχυρή πίεση.

Η Τουρκία καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να δώσει τέλος στην ανθρώπινη αυτή τραγωδία» καθώς «η επιστροφή των στρατοπέδων κράτησης στον 21ο αιώνα και η συστηματική πολιτική αφομοίωσης των κινεζικών αρχών συνιστούν όνειδος για την ανθρωπότητα».

Πηγή: skai.gr