ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: Δεν διέταξε το φόνο Κασόγκι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν διέταξε το φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι.

Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι ο μπιν Σαλμάν είχε απειλήσει το 2017 πως θα έφθανε ως το να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του αρθογράφου της Washington Post εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το σουνιτικό βασίλειο.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ήταν μια εξουσιοδοτημένη επιχείρηση», δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης με έδρα τις ΗΠΑ. «Δεν δόθηκε καμία εντολή για την εκτέλεση αυτής της επιχείρησης», είπε.

Οι Times επικαλούμενοι αξιωματούχους — νυν και πρώην —κάνουν λόγο για εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τις οποίες ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εκστομίσει αυτή την απειλή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ.

Χθες, το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ για την δολοφονία Κασόγκι, ανέφερε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία και «υπονόμευσαν σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα που διαπράχθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ