Ταϊλάνδη:Αυτή είναι η πριγκίπισσα που διεκδικεί να γίνει Πρωθυπουργός

Tην αδερφή του βασιλιά Vajiralongkorn χρίζει ως υποψήφια για την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας της χώρας, το πολιτικό κόμμα Raksa Chart στην Ταϊλάνδη. 

Με τις εκλογές να είναι μόλις ένα βήμα μακριά, η πρωτοβουλία αυτή χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής αλλά και ενέργεια η οποία θα μπορούσε να δώσει μια νέα διάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αναβαθμίζοντας το θεσμό της μοναρχίας. 

Η 67χρονη πριγκίπισσα Ubolratana Rajakanya, μεγαλύτερη αδερφή του βασιλιά Vajiralongkorn, συμμαχεί με τον λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, ο οποίος και απομακρύνθηκε από το στρατό, στο πραξικόπημα του 2005.

Κορυφαίος αντίπαλος στην εκλογική τους μάχη θα είναι ο νυν πρωθυπουργός Prayut Chan-o-Cha, ο οποίος και επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα του την προηγούμενη Παρασκεύη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάμειξη ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας στον ενεργό πολιτικό στίβο, 86 χρόνια μετά το τέλος της απόλυτης μοναρχίας είναι κάτι που αναμφισβήτητα δεν αναμενόταν στην Ταιλάνδη.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή θα έχαιρε μάλιστα υποστήριξης από το νέο βασιλιά της χώρας, του οποίου η στέψη θα λάβει χώρα μεταξύ 4 και 6 Μαίου.

« Ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Paul Chambers, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Ταιλάνδης.

Νομίζω ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του σημερινού βασιλιά να αυξήσει την προσωπική του επιρροή σε όλη τη χώρα". Πρόσθεσε 

"Για να βάλει την αδελφή του σε μια τέτοια θέση ... Δεν το αποφάσισε αυτό από μόνη της. 

Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη της Βασιλείας αυξάνονται όλο και περισσότερο στην ταϊλανδική πολιτική σήμερα". Κατέληξε.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ταϊλάνδη κυβερνήθηκε από μια στρατιωτική χούντα με επικεφαλής τον ηγέτη του πραξικοπήματος, που έγινε πρωθυπουργός, Πραύτ. 

Η δημοσκόπηση της 24ης Μαρτίου ανέδειξε πως για τους πολίτες της χώρας, η ψήφος που θα δώσουν λογίζεται ως μια ψήφος μεταξύ μιας μορφής δημοκρατίας και μιας νομιμοποιημένης αυταρχικής κυριαρχίας.
 

Πηγή: CNN