«Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη Σομαλία δεν θα σταματήσουν τη Σεμπάμπ»

Η εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγουν οι ΗΠΑ στη Σομαλία δεν θα σταματήσει τους τζιχαντιστές, έκρινε χθες ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM), επισημαίνοντας ότι οι σομαλικές δυνάμεις πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερες ευθύνες στον αγώνα αυτόν.

«Σε τελευταία ανάλυση, τα πλήγματα αυτά δεν θα φέρουν τη νίκη επί της Σεμπάμπ», τόνισε ο στρατηγός Τόμας Γουόλντχαουζερ, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Το θεμελιώδες είναι ότι ο σομαλικός εθνικός στρατός πρέπει να μεγεθυνθεί, να αναπτυχθεί και να αναλάβει την ευθύνη» για την ασφάλεια της χώρας, συνέχισε ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός.

Οι ΗΠΑ, που επιχειρούν σε συνεργασία με την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης και τις σομαλικές δυνάμεις, έχουν κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές τους: 35 το 2017, 47 το 2018, ήδη πάνω από δώδεκα φέτος, απαρίθμησε ο στρατηγός Γουόλντχαουζερ, προσθέτοντας ότι οι βομβαρδισμοί προσφέρουν την ευκαιρία στα σομαλικά και αφρικανικά στρατεύματα να προελάσουν.

Η Σεμπάμπ εκδιώχθηκε από τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2011 και κατόπιν προοδευτικά και από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σομαλίας, από τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης. Συνεχίζουν όμως να ελέγχουν πάντα αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες.

Διεξάγουν συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών θέσεων και πολιτών στην πρωτεύουσα και αλλού, ενώ στήνουν συνεχώς ενέδρες σε στρατιωτικές οχηματοπομπές.
Η Διοίκηση Αφρικής είχε ανακοινώσει ότι 52 μέλη της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή τη 19η Ιανουαρίου. Ενώ τον Δεκέμβριο, είχε ανακοινώσει ότι 62 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε έξι αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγε.