Τεχνικό κλιμάκιο για πιθανές εκλογές στέλνει η ομάδα επαφής στην Βενεζουέλα

Την διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό ζήτησε η διεθνής ομάδα επαφής για την λατινοαμερικανική χώρα, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.

Η ομάδα επαφής, που αποτελείται από 12 ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, είναι η κυριότερη διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Βενεζουέλα, κι έχει περιθώριο 90 ημερών ώστε να επιδείξει απτά αποτελέσματα.

Η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται και από την Ελλάδα η οποία, σε αντίθεση με περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης πως άμεσα θα σταλεί τεχνικό κλιμάκιο στο Καράκας ώστε να βολιδοσκοπηθεί η προοπτική διοργάνωσης εκλογών αλλά και να υποστηριχθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε πως στόχος της ομάδας επαφής είναι να υπάρξει απολύτως ειρηνική λύση που θα «ανήκει» στον λαό της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος άρχισε την δεύτερη θητεία του τον Ιανουάριο, έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κι έχει απορρίψει κάθε «τελεσίγραφο».

Ο κ. Μαδούρο έχει επίσης απαγορεύσει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία έχει αρχίσει να συσσωρεύεται στα σύνορα με την Κολομβία, υποστηρίζοντας ότι συνιστά πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει πως οι ένοπλες δυνάμεις, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πιστές στο καθεστώς, έχουν στήσει οδοφράγματα σε συνοριακά περάματα με την Κολομβία.

Οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει την άρση των εμποδίων.
Πηγή: skai.gr