KOΣΜΟΣ


Στις Βρυξέλλες η Μέι – Επιστολή Κόρμπιν με όρους για τη συμφωνία του Brexit

Το βράδυ της Παρασκευής η κα Μέι θα δειπνήσει στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, σε μία συνάντηση που θεωρείται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως η πιο κρίσιμη.

 
Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πει ότι θα επιδιώξει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο ‘backstop’, την έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Στόχος της είναι να υπάρχει εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα μείνει επ’ αόριστο παγιδευμένο στην τελωνειακή ένωση που προβλέπεται στο backstop.

Η ΕΕ έχει αποκλείσει την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην οποία περιέχεται το backstop.

Το βράδυ της Παρασκευής η κα Μέι θα δειπνήσει στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, σε μία συνάντηση που θεωρείται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως η πιο κρίσιμη.

Πιστεύεται ότι αν η Ιρλανδία αποδεχθεί κάποιον συμβιβασμό, φοβούμενη την επαναφορά των σκληρών συνόρων σε περίπτωση άτακτου Brexit, τότε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συναινέσουν.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχονται πάντως ότι είναι δύσκολο για την κα Μέι να κερδίσει μία ικανοποιητική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ενημερώσει τους βουλευτές.

Η Daily Telegraph επικαλείται κυβερνητικές πηγές που εκτιμούν ότι η όποια συμφωνία δε θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων παρά μόνο την εβδομάδα που αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι Times γράφουν από τις Βρυξέλλες ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ίσως επιτρέψουν κάποια αλλαγή στη Συμφωνία Αποχώρησης υπό τη μορφή όμως μίας επιστολής με νομική ισχύ που θα διαβεβαιώνει για το προσωρινό του backstop, δε θα το κάνουν παρά μόνο πολύ κοντά στην καταληκτική ημερομηνία του Brexit της 29ης Μαρτίου.

Στο ενδιάμεσο, στις 14 Φεβρουαρίου, οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να καταθέσουν τροπολογίες για το τι δέον γενέσθαι και να ψηφίσουν επ’ αυτών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται νέα κίνηση για νομικά δεσμευτική απόρριψη του άτακτου Brexit. Παρόμοια τροπολογία από τη βουλευτή Υβέτ Κούπερ δεν είχε λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις ψηφοφορίες της 29ης Ιανουαρίου.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αν μετριοπαθείς Συντηρητικοί βουλευτές ή ακόμα και υπουργοί κρίνουν ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία αποτροπής του ‘no deal’, τότε μία αντίστοιχη πρόταση θα μπορούσε να υπερψηφιστεί αυτή τη φορά.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν συνέταξε χθες το βράδυ επιστολή προς την κα Μέι με την οποία δηλώνει ότι θα στηρίξει μια συμφωνία του Brexit με την ΕΕ εφόσον αυτή πληροί πέντε κριτήρια για τη μελλοντική σχέση.

Συγκεκριμένα: να υπάρξει μία μόνιμη τελωνειακή ένωση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ - να υπάρξει στενή ευθυγράμμιση των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και συμμετοχή σε θεσμούς αυτής - να διαμορφωθεί μία «δυναμική ευθυγράμμιση» με τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις που προσφέρει η ΕΕ σε εργαζόμενους, καταναλωτές και ως προς το περιβάλλον - να εξασφαλιστεί η βρετανική συμμετοχή σε βασικές υπηρεσίες της ΕΕ και σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα - καθώς και μία διευρυμένη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Τα νέα κριτήρια που θέτει ο κ. Κόρμπιν περιγράφονται από τους περισσότερους σχολιαστές ως αλλαγή στάσης προς μία πιο ρεαλιστική θέση.

Το γεγονός ότι ο κ. Κόρμπιν αναφέρεται μόνο στη μελλοντική σχέση, χωρίς καμία αναφορά σε αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης και στο backstop, θεωρείται ικανό να κερδίσει τη στήριξη της ΕΕ στην πρότασή του, αλλά και τη στήριξη μετριοπαθών βουλευτών ακόμα και από το Συντηρητικό Κόμμα.

Τα κριτήρια που θέτει είναι ασφαλώς αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο να γίνουν δεκτά από την πρωθυπουργό Μέι, καθώς θα εξόργιζαν τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της.

Ορισμένοι σχολιαστές πάντως επισημαίνουν ότι η κα Μέι θα μπορούσε να πιέσει αυτούς τους Brexiteers επικαλούμενη τις προτάσεις Κόρμπιν, λέγοντάς τους ότι αν δε μετριάσουν την αντίστασή τους στο backstop θα διακινδυνεύσουν ένα πολύ «μαλακό» Brexit.

Οι προτάσεις Κόρμπιν, από την άλλη πλευρά, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των Εργατικών βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της λεγόμενης «Λαϊκής Ψήφου».

Ένας εξ αυτών, ο Τσούκα Ουμούνα, σχολίασε ότι οι θέσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν «δε συνιστούν αντιπολίτευση, αλλά διευκόλυνση μίας συμφωνίας που θα κάνει τη χώρα πιο φτωχή».

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε τις επιχειρήσεις πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα καλύπτεται από το μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που έχει συνάψει με τρίτες χώρες η ΕΕ, ακόμα και αν εγκριθεί εγκαίρως μία συμφωνία του Brexit.


 
HΠΑ: Ήθελε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης να κάνει πραξικόπημα εναντίον Τραμπ;
«Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης οπωσδήποτε ανησυχούσε πολύ για τον πρόεδρο, την ικανότητά του» να ασκεί την...
18.02.2019, 07:39
Αίγυπτος: Σύλληψη αλλοδαπών για διακίνηση κοκαΐνης
Ένας Τούρκος και μια Γερμανίδα συνελήφθησαν το Σάββατο στην Αίγυπτο μετά την άφιξή τους στο Κάιρο από το...
18.02.2019, 06:17
Μάας: Εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί η απαίτηση Τραμπ για τους τζιχαντιστές
Η απαίτηση που πρόβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» περίπου 800...
18.02.2019, 06:06
ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση Γερουσιαστή προς τον Μαδούρο
Ο Ρούμπιο απέφυγε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε εάν θα υποστήριζε την ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης...
18.02.2019, 05:34
Βρετανία: «Έφυγε» ο βετεράνος βουλευτής των Εργατικών Πολ Φλιν
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε μέσω Twitter τη θλίψη του για τον θάνατο του «καλού του...
18.02.2019, 04:44
Στις φλόγες η βόρεια Ισπανία
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι επιχειρούσαν το βράδυ χθες Κυριακή για την κατάσβεση σχεδόν 50 πυρκαγιών...
18.02.2019, 04:04
Στο Κουβέιτ τον Μάρτιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί το Κουβέιτ τον Μάρτιο για τον τρίτο γύρο του...
18.02.2019, 03:14
Βίαια επεισόδια με τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας
Τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι και ένας Iσραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά τη...
18.02.2019, 02:52
Σικάγο: Νεκρός 17χρονος από αστυνομικά πυρά
Ένας 17χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικά πυρά και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του χθες το βράδυ στο...
18.02.2019, 01:03
Μπλοκάρει 138 εκατ. δολάρια το Ισραήλ που προορίζονταν για την Παλαιστίνη
Το Ισραήλ θα «παγώσει» 138 εκατ. δολάρια, που θα έπρεπε να καταβάλει στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να...
17.02.2019, 23:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.