KOΣΜΟΣ


Στις Βρυξέλλες η Μέι – Επιστολή Κόρμπιν με όρους για τη συμφωνία του Brexit

Το βράδυ της Παρασκευής η κα Μέι θα δειπνήσει στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, σε μία συνάντηση που θεωρείται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως η πιο κρίσιμη.

 
Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πει ότι θα επιδιώξει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο ‘backstop’, την έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Στόχος της είναι να υπάρχει εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα μείνει επ’ αόριστο παγιδευμένο στην τελωνειακή ένωση που προβλέπεται στο backstop.

Η ΕΕ έχει αποκλείσει την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην οποία περιέχεται το backstop.

Το βράδυ της Παρασκευής η κα Μέι θα δειπνήσει στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, σε μία συνάντηση που θεωρείται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως η πιο κρίσιμη.

Πιστεύεται ότι αν η Ιρλανδία αποδεχθεί κάποιον συμβιβασμό, φοβούμενη την επαναφορά των σκληρών συνόρων σε περίπτωση άτακτου Brexit, τότε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συναινέσουν.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχονται πάντως ότι είναι δύσκολο για την κα Μέι να κερδίσει μία ικανοποιητική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ενημερώσει τους βουλευτές.

Η Daily Telegraph επικαλείται κυβερνητικές πηγές που εκτιμούν ότι η όποια συμφωνία δε θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων παρά μόνο την εβδομάδα που αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι Times γράφουν από τις Βρυξέλλες ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ίσως επιτρέψουν κάποια αλλαγή στη Συμφωνία Αποχώρησης υπό τη μορφή όμως μίας επιστολής με νομική ισχύ που θα διαβεβαιώνει για το προσωρινό του backstop, δε θα το κάνουν παρά μόνο πολύ κοντά στην καταληκτική ημερομηνία του Brexit της 29ης Μαρτίου.

Στο ενδιάμεσο, στις 14 Φεβρουαρίου, οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να καταθέσουν τροπολογίες για το τι δέον γενέσθαι και να ψηφίσουν επ’ αυτών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται νέα κίνηση για νομικά δεσμευτική απόρριψη του άτακτου Brexit. Παρόμοια τροπολογία από τη βουλευτή Υβέτ Κούπερ δεν είχε λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις ψηφοφορίες της 29ης Ιανουαρίου.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αν μετριοπαθείς Συντηρητικοί βουλευτές ή ακόμα και υπουργοί κρίνουν ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία αποτροπής του ‘no deal’, τότε μία αντίστοιχη πρόταση θα μπορούσε να υπερψηφιστεί αυτή τη φορά.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν συνέταξε χθες το βράδυ επιστολή προς την κα Μέι με την οποία δηλώνει ότι θα στηρίξει μια συμφωνία του Brexit με την ΕΕ εφόσον αυτή πληροί πέντε κριτήρια για τη μελλοντική σχέση.

Συγκεκριμένα: να υπάρξει μία μόνιμη τελωνειακή ένωση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ - να υπάρξει στενή ευθυγράμμιση των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και συμμετοχή σε θεσμούς αυτής - να διαμορφωθεί μία «δυναμική ευθυγράμμιση» με τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις που προσφέρει η ΕΕ σε εργαζόμενους, καταναλωτές και ως προς το περιβάλλον - να εξασφαλιστεί η βρετανική συμμετοχή σε βασικές υπηρεσίες της ΕΕ και σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα - καθώς και μία διευρυμένη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Τα νέα κριτήρια που θέτει ο κ. Κόρμπιν περιγράφονται από τους περισσότερους σχολιαστές ως αλλαγή στάσης προς μία πιο ρεαλιστική θέση.

Το γεγονός ότι ο κ. Κόρμπιν αναφέρεται μόνο στη μελλοντική σχέση, χωρίς καμία αναφορά σε αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης και στο backstop, θεωρείται ικανό να κερδίσει τη στήριξη της ΕΕ στην πρότασή του, αλλά και τη στήριξη μετριοπαθών βουλευτών ακόμα και από το Συντηρητικό Κόμμα.

Τα κριτήρια που θέτει είναι ασφαλώς αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο να γίνουν δεκτά από την πρωθυπουργό Μέι, καθώς θα εξόργιζαν τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της.

Ορισμένοι σχολιαστές πάντως επισημαίνουν ότι η κα Μέι θα μπορούσε να πιέσει αυτούς τους Brexiteers επικαλούμενη τις προτάσεις Κόρμπιν, λέγοντάς τους ότι αν δε μετριάσουν την αντίστασή τους στο backstop θα διακινδυνεύσουν ένα πολύ «μαλακό» Brexit.

Οι προτάσεις Κόρμπιν, από την άλλη πλευρά, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των Εργατικών βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της λεγόμενης «Λαϊκής Ψήφου».

Ένας εξ αυτών, ο Τσούκα Ουμούνα, σχολίασε ότι οι θέσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν «δε συνιστούν αντιπολίτευση, αλλά διευκόλυνση μίας συμφωνίας που θα κάνει τη χώρα πιο φτωχή».

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε τις επιχειρήσεις πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα καλύπτεται από το μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που έχει συνάψει με τρίτες χώρες η ΕΕ, ακόμα και αν εγκριθεί εγκαίρως μία συμφωνία του Brexit.


 
Αμοιβή 10 εκατ. για πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα έσοδα της Χεζμπολάχ ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια...
23.04.2019, 01:57
Συντριβή μικρού αεροσκάφους στο Τέξας με έξι νεκρούς
Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον έξι άνθρωποι συνετρίβη τη Μεγάλη Δευτέρα, από άγνωστη...
23.04.2019, 01:00
Ρεκόρ δολοφονιών το α' τρίμηνο του 2019 στο Μεξικό
Το Μεξικό κατέγραψε νέο ρεκόρ βιαιοπραγιών το πρώτο τρίμηνο του έτους, με 8.493 δολοφονίες από τις αρχές...
23.04.2019, 00:38
Σεισμός 4,2R στη δυτική Τουρκία
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.36 το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας...
22.04.2019, 23:46
Η Βενεζουέλα «κόβει» σχολείο και δουλειά για να σώσει ρεύμα
Έως την Τετάρτη θα είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος.
22.04.2019, 23:35
ΗΠΑ: Αποσύρθηκε ο «εκλεκτός» του Τραμπ για τη Fed
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χέρμαν Κέιν, ο υποψήφιος που σκόπευε να προτείνει για μία από τις...
22.04.2019, 23:20
Βουλγαρία: Τριάντα χρόνια φυλακή για τον δολοφόνο της νεαρής δημοσιογράφου
Η Βικτόρια Μαρίνοβα βρέθηκε δολοφονημένη και βιασμένη στις όχθες του Δούναβη.
22.04.2019, 21:28
Λουτρό αίματος στην Βολιβία, λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό και συνετρίβη
Τουλάχιστον 25 οι νεκροί, φόβοι για περισσότερους.
22.04.2019, 20:43
Αναλυτές δεν διαβλέπουν αναθέρμανση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου
Το Κρεμλίνο, τηρώντας στάση αναμονής, μετά το αποτέλεσμα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, δηλώνει ότι...
22.04.2019, 19:21
Η ομολογία του δολοφόνου αξιωματικού στην Κύπρο, τι λέει για την 6χρονη
Ο 35χρονος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς παραδέχεται δύο δολοφονίες αλλά αρνείται πως έχει σκοτώσει άλλες...
22.04.2019, 16:50

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.