KOΣΜΟΣ


Στις Βρυξέλλες η Μέι – Επιστολή Κόρμπιν με όρους για τη συμφωνία του Brexit

Το βράδυ της Παρασκευής η κα Μέι θα δειπνήσει στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, σε μία συνάντηση που θεωρείται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως η πιο κρίσιμη.

 
Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πει ότι θα επιδιώξει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο ‘backstop’, την έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Στόχος της είναι να υπάρχει εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα μείνει επ’ αόριστο παγιδευμένο στην τελωνειακή ένωση που προβλέπεται στο backstop.

Η ΕΕ έχει αποκλείσει την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην οποία περιέχεται το backstop.

Το βράδυ της Παρασκευής η κα Μέι θα δειπνήσει στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, σε μία συνάντηση που θεωρείται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως η πιο κρίσιμη.

Πιστεύεται ότι αν η Ιρλανδία αποδεχθεί κάποιον συμβιβασμό, φοβούμενη την επαναφορά των σκληρών συνόρων σε περίπτωση άτακτου Brexit, τότε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συναινέσουν.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχονται πάντως ότι είναι δύσκολο για την κα Μέι να κερδίσει μία ικανοποιητική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ενημερώσει τους βουλευτές.

Η Daily Telegraph επικαλείται κυβερνητικές πηγές που εκτιμούν ότι η όποια συμφωνία δε θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων παρά μόνο την εβδομάδα που αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι Times γράφουν από τις Βρυξέλλες ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ίσως επιτρέψουν κάποια αλλαγή στη Συμφωνία Αποχώρησης υπό τη μορφή όμως μίας επιστολής με νομική ισχύ που θα διαβεβαιώνει για το προσωρινό του backstop, δε θα το κάνουν παρά μόνο πολύ κοντά στην καταληκτική ημερομηνία του Brexit της 29ης Μαρτίου.

Στο ενδιάμεσο, στις 14 Φεβρουαρίου, οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να καταθέσουν τροπολογίες για το τι δέον γενέσθαι και να ψηφίσουν επ’ αυτών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται νέα κίνηση για νομικά δεσμευτική απόρριψη του άτακτου Brexit. Παρόμοια τροπολογία από τη βουλευτή Υβέτ Κούπερ δεν είχε λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις ψηφοφορίες της 29ης Ιανουαρίου.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αν μετριοπαθείς Συντηρητικοί βουλευτές ή ακόμα και υπουργοί κρίνουν ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ευκαιρία αποτροπής του ‘no deal’, τότε μία αντίστοιχη πρόταση θα μπορούσε να υπερψηφιστεί αυτή τη φορά.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν συνέταξε χθες το βράδυ επιστολή προς την κα Μέι με την οποία δηλώνει ότι θα στηρίξει μια συμφωνία του Brexit με την ΕΕ εφόσον αυτή πληροί πέντε κριτήρια για τη μελλοντική σχέση.

Συγκεκριμένα: να υπάρξει μία μόνιμη τελωνειακή ένωση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ - να υπάρξει στενή ευθυγράμμιση των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και συμμετοχή σε θεσμούς αυτής - να διαμορφωθεί μία «δυναμική ευθυγράμμιση» με τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις που προσφέρει η ΕΕ σε εργαζόμενους, καταναλωτές και ως προς το περιβάλλον - να εξασφαλιστεί η βρετανική συμμετοχή σε βασικές υπηρεσίες της ΕΕ και σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα - καθώς και μία διευρυμένη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Τα νέα κριτήρια που θέτει ο κ. Κόρμπιν περιγράφονται από τους περισσότερους σχολιαστές ως αλλαγή στάσης προς μία πιο ρεαλιστική θέση.

Το γεγονός ότι ο κ. Κόρμπιν αναφέρεται μόνο στη μελλοντική σχέση, χωρίς καμία αναφορά σε αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης και στο backstop, θεωρείται ικανό να κερδίσει τη στήριξη της ΕΕ στην πρότασή του, αλλά και τη στήριξη μετριοπαθών βουλευτών ακόμα και από το Συντηρητικό Κόμμα.

Τα κριτήρια που θέτει είναι ασφαλώς αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο να γίνουν δεκτά από την πρωθυπουργό Μέι, καθώς θα εξόργιζαν τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της.

Ορισμένοι σχολιαστές πάντως επισημαίνουν ότι η κα Μέι θα μπορούσε να πιέσει αυτούς τους Brexiteers επικαλούμενη τις προτάσεις Κόρμπιν, λέγοντάς τους ότι αν δε μετριάσουν την αντίστασή τους στο backstop θα διακινδυνεύσουν ένα πολύ «μαλακό» Brexit.

Οι προτάσεις Κόρμπιν, από την άλλη πλευρά, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των Εργατικών βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της λεγόμενης «Λαϊκής Ψήφου».

Ένας εξ αυτών, ο Τσούκα Ουμούνα, σχολίασε ότι οι θέσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν «δε συνιστούν αντιπολίτευση, αλλά διευκόλυνση μίας συμφωνίας που θα κάνει τη χώρα πιο φτωχή».

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε τις επιχειρήσεις πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα καλύπτεται από το μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που έχει συνάψει με τρίτες χώρες η ΕΕ, ακόμα και αν εγκριθεί εγκαίρως μία συμφωνία του Brexit.


 
Υψώνει τους τόνους με τις ΗΠΑ το Ιράν-Τι αναζητά ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην Ευρώπη
Νέο γύρο διπλωματικών επαφών προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και να διασωθεί η...
21.08.2019, 16:08
Επικοινωνία με τις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι έχει ο Νικολάς Μαδούρο
Παράλληλα, και ο ίδιος ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του "μίλησε με διάφορους εκπροσώπους της...
21.08.2019, 15:00
Ιταλία: Η κεντροαριστερά δέχεται να συζητήσει νέα κυβέρνηση αλλά με όρους
Υπό την σκιά της δημοσκοπικής κυριαρχίας του Σαλβίνι τα υπόλοιπα κόμματα αναζητούν σχηματισμούς και λύσεις.
21.08.2019, 14:23
Ρωσία απαντά σε Τραμπ: Δείξτε μας πρόταση για να προστεθούμε στους G7
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα άρμοζε να επιτραπεί στη Ρωσία να ενταχθεί...
21.08.2019, 14:15
Κίνα: Κυρώσεις στις ΗΠΑ για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16
Η Κίνα επέκρινε σήμερα την πώληση από τις ΗΠΑ 66 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν και δεσμεύθηκε να...
21.08.2019, 13:44
Ποιες 5 χώρες της ΕΕ θα δεχτούν μετανάστες από Open Arms και Ocean Viking
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τους μετανάστες που παρέμειναν επί 19 μέρες εγκλωβισμένοι στο...
21.08.2019, 13:19
Πορτογαλία: Ξεκίνησε η απεργία του προσωπικού καμπίνας της Raynair
Ξεκίνησε σήμερα απεργία το προσωπικό καμπίνας της Ryanair στην Πορτογαλία, με την αεροπορική εταιρεία...
21.08.2019, 13:13
Βρετανία: Το 52% των Βρετανών επιθυμεί νέο δημοψήφισμα για Brexit
To 52% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μια οριστική συμφωνία για το Brexit...
21.08.2019, 13:03
Ινδία:Αυτονομιστές ηγέτες του Κασμίρ καλούν σε διαδηλώσεις-Επέμβαση Τραμπ
Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ινδικό Κασμίρ κάλεσαν τους πολίτες να αψηφήσουν την απαγόρευση και να...
21.08.2019, 12:41
Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη υπάλληλου του βρετανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ
Το κινεζικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε πως ο υπάλληλος, που εξαφανίστηκε στις 8 Αυγούστου, κρατείται για 15 ημέρες.
21.08.2019, 12:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.