Κλείσιμο

ΗΠΑ: Η κυβερνήτρια του Νέου Μεξικού αποσύρει την Εθνοφρουρά από τα σύνορα

Η νέα κυβερνήτρια του Νέου Μεξικού διέταξε να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της Εθνοφρουράς οι οποίες σταθμεύουν στα σύνορα της Πολιτείας αυτής με το Μεξικό, χαρακτηρίζοντας ως «μασκαράτα» τις νέες προειδοποιήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της επαπειλούμενης «εισβολής» μεταναστών κατά κύματα.

«Απορρίπτω τον ισχυρισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τον οποίο βιώνουμε κρίση ασφαλείας στα νότια σύνορα (των ΗΠΑ), κατά μήκος των οποίων βρίσκονται κοινότητες που συγκαταλέγονται στις ασφαλέστερες αυτής της χώρας», τόνισε η Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κυβερνήτρια, η οποία ανήκει στις τάξεις των Δημοκρατικών, έδωσε τη διαταγή λίγο πριν ο Τραμπ εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης ενώπιον του Κογκρέσου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέλαβε πως είναι κατ' αυτόν ανάγκη να ανεγερθεί το τείχος στα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Η Γκρίσαμ διευκρίνισε ότι μερικοί από τους στρατιώτες -118 συνολικά- θα παραμείνουν στα σύνορα, αλλά μόνο για να επιτελούν ανθρωπιστικό έργο, βοηθώντας κοινότητες της περιοχής που αντιμετωπίζουν μαζική εισροή μεταναστών, ιδίως οικογενειών από κράτη της Λατινικής Αμερικής που θέλουν να βρουν καταφύγιο ή καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.

«Όταν μπορούμε, θα τείνουμε χείρα βοηθείας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους που παρουσιάζονται στα σύνορά μας, αλλά το Νέο Μεξικό δεν θα συμμετάσχει στη μασκαράτα του προέδρου», επέμεινε η κυβερνήτρια.

Ο Τραμπ απαίτησε το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια ύψους 7,7 δισεκ. δολαρίων για το τείχος και αποδύθηκε, μάταια, σε μπραντεφέρ με τους Δημοκρατικούς για το ζήτημα που οδήγησε στο 35ήμερο shutdown, τη μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.

Την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει επιπλέον 3.750 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Σώμα εφεδρείας του αμερικανικού στρατού, η Εθνοφρουρά αναφέρεται στους κυβερνήτες των Πολιτειών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ