Χαιρετίζει με αιχμές ο Ιβανόφ το πρωτόκολλο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την δυσαρέσκειά του με το γεγονός ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο NATO υπογράφηκε μετά την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» εξέφρασε ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ο κ. Ιβανόφ, που είναι σύμμαχος του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, σχολίασε ότι η αλλαγή το ονόματος έβλαψε εις το διηνεκές τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.

Προσέθεσε η ΠΓΔΜ κέρδισε επάξια την θέση της στους κόλπους της Συμμαχίας, δεδομένου ότι έχει ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις σε θέματα άμυνας και ετοιμότητας.

Την υπογραφή του πρωτοκόλλου, που έγινε στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες, χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter σημείωσε ότι πρόκειται για «σπουδαία» και «ιστορική» ημέρα για την γειτονική χώρα, προσθέτοντας ότι πλέον η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι ανεμπόδιστες.

«Οι μελλοντικές γενεές θα ζουν καλύτερα σε μία χώρα και περιοχή που ακτινοβολεί ελπίδα. Τιμή και περηφάνια για εμάς», προσέθεσε.

Παρών στην τελετή στις Βρυξέλλες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ουδέποτε θα βαδίσουμε μονάχοι ξανά».

Η διαδικασία και οι Πρέσπες

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου δρομολογεί την ένταξη της ΠΓΔΜ ως το 30ό μέλος της Συμμαχίας. Πλέον τα 29 κράτη-μέλη θα πρέπει να κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο και μόνον τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2019.

Στο μεσοδιάστημα τα Σκόπια θα μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες του NATO ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει το πρωτόκολλο την προσεχή Παρασκευή και τότε θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και η μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Πηγή: skai.gr