Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Μέι για νέες διαπραγματεύσεις επί του Brexit

Την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πιθανότατα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επιδιώξει να ανοίξει ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης που περιλαμβάνει τους όρους του αμφιλεγόμενου 'backstop', της ασφαλιστικής δικλείδας για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Η κα Μέι θα βασιστεί στην πρόσφατη απόφαση των βουλευτών της να στηρίξουν τη λεγόμενη τροπολογία Μπρέιντι, η οποία καλεί σε αντικατάσταση του backstop με «εναλλακτικές διευθετήσεις». Η ΕΕ έχει αποκλείσει την πιθανότητα αλλαγών στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Τη Δευτέρα, σήμερα και αύριο συνεδριάζει στο Λονδίνο επιτροπή βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος από αμφότερες τις πτέρυγες του Brexit με σκοπό να προσδιορίσουν αυτές τις εναλλακτικές διευθετήσεις, ώστε να βοηθήσουν την πρωθυπουργό να συγκροτήσει την πρόταση που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες.

Η κα Μέι έχει πει ότι επιλογές της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα μπορούσαν να είναι πέρα από τις «εναλλακτικές διευθετήσεις» ο ορισμός ρητής ημερομηνίας λήξης του backstop ή ένας μηχανισμός μονομερούς εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτή τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, στο πρωινό υπουργικό συμβούλιο η πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς της ότι επιδίωξή της είναι να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική διαβεβαίωση ότι η χώρα δε θα μείνει επ/ αόριστο παγιδευμένη στην τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους την οποία προβλέπει το backstop. Δεν προσδιόρισε αν η κα Μέι σκοπεύει να παρουσιάσει στον κ. Γιούνκερ μία μόνο πρόταση ή διάφορες επιλογές.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού είπε επίσης ότι ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γκάβιν Μπάργουελ βρίσκεται στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα προετοιμάζοντας τη συνάντηση της Πέμπτης, σε επαφές με πολιτικούς και αξιωματούχους της ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι θα βρίσκεται το απόγευμα και αύριο στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των τοπικών πολιτικών κομμάτων.

Σήμερα το απόγευμα η κα Μέι θα παραχωρήσει ομιλία σε επιχειρηματίες του Μπέλφαστ. Αναμένεται να αναγνωρίσει ότι υπάρχει ανησυχία στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά θα πει ότι είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την ΕΕ που θα αποτρέπει την επαναφορά των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Θα τονίσει ότι θέλει μία συμφωνία που θα μπορεί να έχει «ευρεία υποστήριξη» και την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του BBC η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε το backstop «τοξικό», τονίζοντας ότι πρέπει οι Βρυξέλλες να ανταποκριθούν στο αίτημα για αφαίρεσή του από τη συμφωνία του Brexit.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο