Ιταλικό μπλόκο σε ανακοινωθέν της ΕΕ για Βενεζουέλα, η θέση της Ελλάδας

Ανήμπορη να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν για την Βενεζουέλα είναι τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ιταλία απέρριψε προσχέδιο που ουσιαστικά θα μιλούσε για αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό στην θέση του μεταβατικού προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Τουλάχιστον 15 από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, ανάμεσα τους η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνώρισαν σήμερα τον κ. Γουαϊδό ως προσωρινό ηγέτη, ενώ και η Πολωνία έχει διαμηνύσει πως προτίθεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση σύντομα.

Η αντίσταση της Ιταλίας οφείλεται πρωτίστως στην φιλική στάση που τηρεί ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, απέναντι στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαίους συμμάχους της και να μην ενδώσει σε δισταγμούς.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που η Ρώμη διατυπώνει ενστάσεις υπέρ του κ. Μαδούρο. Στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική διπλωματία εμπόδισε ανακοινωθέν που θα έδινε στο Καράκας συγκεκριμένη διορία για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ελληνική θέση

Ερωτήματα παραμένουν ωστόσο και για την στάση της Ελλάδας, η οποία τον Ιανουάριο δεν αντιτάχθηκε μεν στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία στον κ. Μαδούρο, όμως συνάμα έχει αποφύγει να στηρίξει τον κ. Γουαϊδό.

Η ελληνική διπλωματία στηρίζει πρωτίστως την δράση της πολυεθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την Βενεζουέλα, που αποτελεί και πάγια κοινή ευρωπαϊκή θέση. Η ομάδα, που αποτελείται από 12 ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη στο Μοντεβίδεο.

Η στρατηγική της Αθήνας όμως ουσιαστικά μεταθέτει την λήψη απόφασης για αναγνώριση του κ. Γουαϊδό, καθώς η ΕΕ έχει δώσει 90 ημέρες στην ομάδα διαπραγμάτευσης για να επιτελέσει το έργο της.

Η Αθήνα στηρίζει και την προκήρυξη δίκαιων εκλογών, που επίσης αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως η ελληνική θέση δεν αποκλίνει από τις θέσεις της ΕΕ.

«Και ποιες ήταν οι προτεραιότητές μας στη Βενεζουέλα; Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος μετά την υπουργική σύνοδο ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου.
Πηγή: skai.gr