Αντάρτες του ELN απελευθέρωσαν το πλήρωμα ελικοπτέρου που απήγαγαν

Αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, άφησαν ελεύθερους την Κυριακή τρεις άνδρες, μέλη του πληρώματος ελικοπτέρου που απήγαγαν αφού το κατέρριψαν την 11η Ιανουαρίου σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, γνωστοποίησε επίσημη πηγή.

Οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι στην περιοχή Κατατούμπο, στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ. Παραδόθηκαν σε επιτροπή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας υπηρεσίας αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία.

Τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, που εκτελούσε χρηματαποστολή όταν καταρρίφθηκε, «είναι κατά τα φαινόμενα καλά στην υγεία τους», ανέφερε ο Συνήγορος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το ελικόπτερο μετέφερε περίπου 1,7 δισεκ. πέσος (περίπου 40.000 αμερικανικά δολάρια), χρήματα που προορίζονταν για την καταβολή των μισθών του προσωπικού της εταιρείας AeroCharter Andina, η οποία εδρεύει στην Κατατούμπο, περιοχή που σπαράσσεται από την ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία.

Οι Αρχές είχαν κατηγορήσει τον περασμένο μήνα τους αντάρτες ότι έβαλαν φωτιά στο ελικόπτερο αφού το κατέρριψαν, ενώ προσέφεραν αμοιβή 32.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό των ομήρων.

Με περίπου 1.800-2.000 μαχητές κατά υπολογισμούς των αρχών, ο ELN θεωρείται πως είναι η τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στη χώρα των Άνδεων, μετά τον αφοπλισμό και τον μετασχηματισμό σε πολιτικό κόμμα της ισχυρότερης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, έχει απαιτήσει μεταξύ άλλων ο ELN να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους και τους αιχμαλώτους που κρατούν οι άνδρες του και να σταματήσει όλες τις «εγκληματικές δραστηριότητες» πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο ELN πιστεύεται ότι κρατάει άλλους 14 ομήρους.

Οι αντάρτες απορρίπτουν τους νέους «μονομερείς απαράδεκτους όρους» που θέτει ο Ντούκε και υπενθυμίζουν πως είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, του προκατόχου του στην προεδρία (2010-2018), πως οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονταν στην Κούβα, θα συνεχίζονταν ανεξαρτήτως των εξελίξεων στα μέτωπα.

Ο Ντούκε διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μετά τη βομβιστική επίθεση της 17ης Ιανουαρίου στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι πέραν του δράστη της.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 02:17