Κλείσιμο

Η πρωτοχρονιάτικη έκπληξη του Σι Τζινπίνγκ

Μια μικρή έκπληξη επεφύλασσε σήμερα στους κατοίκους του Πεκίνου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς εμφανίστηκε σε ένα μικρό εστιατόριο της κινεζικής πρωτεύουσας και έπιασε κουβέντα με διανομείς, σε μια προφανώς εκτός προγράμματος επίσκεψη ενόψει των εορτών για το Νέο Κινεζικό Έτος.

Οι συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων πολιτικών και απλών πολιτών είναι σπάνιες στη χώρα, όπου ακόμα και τα γενέθλια ή το οικογενειακό ιστορικό των ηγετών παραμένουν συνήθως μυστικά. Οι ηγέτες γενικά εκμεταλλεύονται τις εορταστικές περιόδους για να πραγματοποιήσουν προσεκτικά οργανωμένα και καλά προετοιμασμένα ταξίδια στη χώρα, όπου προαναγγέλλουν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες ή μιλούν για τα θέματα που θα έχουν βαρύνουσα σημασία την επόμενη χρονιά. Πέρυσι, ο Σι επισκέφθηκε χωρικούς σε μία φτωχή περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας για να δώσει έμφαση στην εκστρατεία του κατά της φτώχειας.

Σήμερα, η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σι να μπαίνει σε ένα εστιατόριο σε περιοχή του νότιου Πεκίνου που είναι γνωστή για τα παραδοσιακά σοκάκια και τις αυλές, ρωτώντας τους πελάτες πώς ήταν το φαγητό και τους ιδιοκτήτες πόσο καιρό ζουν στην πόλη.

Καθώς οι θαμώνες σηκώθηκαν όρθιοι για να βγάλουν φωτογραφίες, ο Σι τους προέτρεψε να μην διακόψουν το γεύμα τους για χάρη του. «Απλά κάνω ένα πέρασμα», δήλωσε.

Σε άλλο σημείο της κινεζικής πρωτεύουσας, ο Σι έπιασε κουβέντα με διανομείς, οι οποίοι γυρίζουν όλο το Πεκίνο παραδίδοντας δέματα με τα μηχανάκια τους, την ώρα που περαστικοί περπατούσαν δίπλα του. «Εσείς δεν θα έχετε τη δυνατότητα να πάτε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας για το Εαρινό Φεστιβάλ;», ρώτησε ο Σι έναν από τους διανομείς, αναφερόμενος στη γιορτή για το Νέο Κινεζικό Έτος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Σι συνοδευόταν από μέλη της προσωπικής του ασφάλειας, αν και κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στα τηλεοπτικά πλάνα. Σε άλλη – προφανώς πιο σκηνοθετημένη - περίσταση, επισκέφθηκε αστυνομικούς, πριν φτιάξει ντάμπλινγκ μαζί με τους κατοίκους σε ένα σοκάκι.

Ενώ ο Σι έχει καλλιεργήσει την εικόνα ενός απλού ανθρώπου και είναι πράγματι δημοφιλής μεταξύ των Κινέζων για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, είναι σπάνιες οι φορές που έχει εμφανιστεί τόσο χαλαρός δημοσίως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έξι χρόνια.

Η επταήμερη γιορτή, που ξεκινά την Δευτέρα, την παραμονή του νέου έτους, είναι η πλέον σημαντική στο κινεζικό ημερολόγιο, με εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους – πολλοί εξ αυτών για μία και μοναδική φορά για ολόκληρη τη χρονιά.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ