ΕΕ: Ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας πιέζει για ενιαία θέση για τη Βενεζουέλα

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει κοινή γραμμή της ΕΕ για τη Βενεζουέλα εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Αυτή τη στιγμή, γενναίοι άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους εκεί για να ταχθούν υπέρ της δημοκρατίας κι εναντίον της καταπίεσης στη χώρα τους», δήλωσε ο Μάας (SPD) στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στη Ρουμανία.

Για τον λόγο αυτό επαφίεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ενιαία στάση όσον αφορά το εάν θα αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό, συμπλήρωσε ο Μάας.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν δώσει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προθεσμία ως μεθαύριο Κυριακή να προκηρύξει νέες γενικές — προεδρικές και βουλευτικές — εκλογές.

Ωστόσο, ο στόχος είναι η απόφαση αυτή να ληφθεί ομόφωνα από την ΕΕ. Όμως ορισμένες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Ελλάδας, αρνούνται ως τώρα να συναινέσουν, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προτρέποντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να πράξουν το ίδιο, υιοθετώντας ενιαία θέση.