Κλείσιμο

Φωτιές στις σιδηροδρομικές γραμμές για το πρωτοφανές κύμα ψύχους (vid)

Ενενήντα εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του παγερού αέρα που κατέβηκε από τον αρκτικό κύκλο. 

Το κρύο είναι τόσο έντονο που ανάγκασε τους ιθύνοντες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς να ανάψουν φωτιές στις σιδηροδρομικές γραμμές, έτσι ώστε να μπορούν να περνούν κανονικά τα τρένα. Παρά την πρωτοφανή αυτή ενέργεια τουλάχιστον 1.500 δρομολόγια ακυρώθηκαν. 

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν είναι αναγκαίο, γιατί κινδυνεύουν να παγώσουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ ενώ κλείνουν όλες μεσοδυτικές πολιτείες Midwest καθώς η ευρύτερη περιοχή, από τη βόρεια Ντακότα έχει το Οχάιο, κινδυνεύει με ένα θανατηφόρο ψυχρό χτύπημα που είναι γνωστό ως «polar vortex», πολική δίνη. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες των τελευταίων 20 ετών, αναφέρει το Weather Channel.

Τα σχολεία έκλεισαν, ανεστάλη η διανομή της αλληλογραφίας ενώ η εναέρια κυκλοφορία διεξάγεται με προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις έχει διακοπεί.

«Όλα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας», λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ