Επελέγησαν οι τροπολογίες του Brexit που θα ψηφιστούν απόψε

Άρχισε στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση για τα επόμενα βήματα στο Brexit που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ψηφοφορίες επί τροπολογιών που έχουν καταθέσει βουλευτές.

Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκαου επέλεξε συνολικά επτά τροπολογίες προς ψήφιση, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες όσες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των σχολιαστών τις προηγούμενες ημέρες.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, η οποία καλεί σε έγκριση της συμφωνίας του Brexit εφόσον όμως το αμφιλεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία αντικατασταθεί από «εναλλακτικές διευθετήσεις».

Η κα Μέι είπε ότι η έγκριση αυτής της τροπολογίας θα έστελνε ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες και θα της έδινε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση από την πρωθυπουργό ότι θα επιδιώξει τροποποίηση του backstop, παρά τις μέχρι τώρα αρνήσεις της ΕΕ.

Αυτή η κίνηση της πρωθυπουργού θεωρείται ότι μπορεί να πείσει τους Brexiteers βουλευτές της να υπερψηφίσουν την τροπολογία Μπρέιντι αργότερα απόψε. «Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίστε υπέρ του Brexit», είπε απευθυνόμενη σε αυτούς τους βουλευτές η πρωθυπουργός.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί και η τροπολογία της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, που καλεί σε παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ πέρα από την 29η Μαρτίου, εφόσον δεν έχει επικυρωθεί συμφωνία για το Brexit έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Το Εργατικό Κόμμα έδωσε την επίσημη στήριξή του στην τροπολογία, θέτοντας μάλιστα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Η κα Μέι κατέκρινε την τροπολογία Κούπερ λέγοντας ότι η αναβολή του Brexit δε θα απέκλειε τον κίνδυνο του άτακτου Brexit.

Οι υπόλοιπες τροπολογίες επί των οποίων θα ψηφίσουν οι βουλευτές αφορούν τη συζήτηση για μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό της πιθανότητας του 'no deal'.

Η Τερέζα Μέι έθεσε επίσης το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών της. Είπε ότι θα επιδιώξει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 13 Φεβρουαρίου. Επ' αυτής της συμφωνίας οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν. Αν δεν προκύψει συμφωνία μέχρι τις 13,τότε στις 14 Φεβρουαρίου θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή για τα επόμενα βήματα, επί των οποίων οι βουλευτές θα μπορούν και πάλι να προτείνουν
τροπολογίες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο