Γκουαϊδό: Στόχος η ειρηνική μετάβαση εξουσίας και οι ελεύθερες εκλογές

Το κίνημα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μπορεί να επιτύχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας μακριά από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τελικά (να επιτύχει) ελεύθερες εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του που προβλήθηκε σήμερα από το CNN ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό.

"Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια ειρηνική μετάβαση-μια μετάβαση και τελικά ελεύθερες εκλογές", είπε ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας στη συνέντευξή του που μεταφράστηκε στα αγγλικά από τα ισπανικά.

Ο ίδιος είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρκετές φορές και όταν ρωτήθηκε για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, απάντησε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.