Η Βρετανία «δεν εξετάζει στρατιωτικό νόμο» εάν υπάρξουν ταραχές μετά το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μεν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να καταστείλει τυχόν ταραχές μετά από Brexit χωρίς συμφωνία, όμως η προσοχή της κυβέρνησης δεν επικεντρώνεται σε τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη αξιωματούχους, γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει ποιες δυνατότητες έχει στη διάθεσή της αν η αποχώρηση από την ΕΕ οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή.

Μεταξύ αυτών είναι ο στρατιωτικός νόμος, η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και η χρήση του στρατού για την καταστολή των ταραχών.

Όταν ρωτήθηκε από τον Άντριου Μαρ του BBC αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης στρατιωτικού νόμου, ο κ. Χάνκοκ απάντησε αρνητικά.

Εξήγησε ότι κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τη νομοθεσία, όμως η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν επικεντρώνεται σε αυτήν την πιθανότητα.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, εκτός αν ζητήσει παράταση της διαδικασίας εξόδου, αίτημα που θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη-μέλη.

Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα από τυχόν καθυστερήσεις στα σύνορα, αν προχωρήσει η χώρα στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters