Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία, 34 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 34 νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός από την κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο σιδήρου στην Βραζιλία, ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.

Νωρίτερα οι Αρχές είχαν τοποθετήσει τον αριθμό τον αγνοούμενων σε περίπου 300 και δεν έδωσαν νεότερα στοιχεία όταν ανακοίνωσαν τα στοιχεία για τους τους νεκρούς.

Ο τοπικής κυβερνήτης παραδέχτηκε πως οι ελπίδες για εντοπισμό ζωντανών ανάμεσα στους τόνους λάσπης που είναι πολύ μικρές. Σαράντα-επτά άνθρωποι έχουν διασωθεί ενώ δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Η λάσπη καταπλάκωσε το εστιατόριο όπου γευμάτιζαν εργαζόμενοι και την κοντινή κοινότητα Βίλα Φερτέτσο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας όλοι οι αγνοούμενοι είναι υπάλληλοι στο ορυχείο ή εργολάβοι.



Τα αίτια της υποχώρησης του φράγματος δεν είναι γνωστά, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία του ορυχείου, τον μεταλλευτικό κολοσσό Vale.

Ωστόσο πριν λίγες ώρες οι βραζιλιάνικες Αρχές επέβαλαν στην Vale περιβαλλοντικό πρόστιμο περίπου 66 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταστροφή, καταλογίζοντάς της πέντε παραβάσεις, όπως πρόκληση μόλυνσης και βλάβη με συνέπεια να μην είναι κατοικήσιμη μία περιοχή.

Ο τοπικός κυβερνήτης σημείωσε πως όλες οι άδειες για την λειτουργία του μεταλλευτικού συγκροτήματος ήταν εντάξει, όμως οι εισαγγελικές Αρχές έχουν συστήσει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της Vale αξίας 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters νωρίτερα δικαστής στην πολιτεία όπου έλαβε χώρα η τραγωδία ενέκρινε το «πάγωμα» περίπου του ενός πέμπτου αυτού του ποσού. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες κρατήσεις.




Πηγή: skai.gr